БРИКС е сè поблиску до проширување, договорени услови

25

Водачите на БРИКС се поблиску до додавање нови членови во нивниот клуб за прв пат од 2010 година, откако ги договорија условите за проширување на групата за која се надеваат дека ќе го зголеми нејзиното влијание на светската сцена.

„Имаме документ што го усвоивме и кој ги поставува насоките и принципите, процесите за разгледување на земјите кои сакаат да станат членки на БРИКС“, изјави министерот за меѓународни односи и соработка на Јужна Африка, Наледи Пандор, за Ubuntu Radio во средата, според Блумберг.

Водачите на БРИКС се поблиску до додавање нови членови во нивниот клуб за прв пат од 2010 година, откако ги договорија условите за проширување на групата за која се надеваат дека ќе го зголеми нејзиното влијание на светската сцена.

„Имаме документ што го усвоивме и кој ги поставува насоките и принципите, процесите за разгледување на земјите кои сакаат да станат членки на БРИКС“, изјави министерот за меѓународни односи и соработка на Јужна Африка, Наледи Пандор, за Ubuntu Radio во средата, според Блумберг.

Проширувањето на групата на пазарни сили во подем може да помогне да се зголеми глобалната моќ и да се спротивстави на доминацијата на Групата седум. Кина, поддржана од Русија и Јужна Африка, беше главниот поттикнувач да додаде повеќе членки, но Индија, која е загрижена дека блокот може да стане гласноговорник за нејзиниот сосед, и Бразил се залагаа за внимателен пристап.

Фото: facebook