Брисел планира да им забрани на Русите да купуваат имот во ЕУ

18

Европската унија планира да ги забрани договорите за имот со руските граѓани, како дел од нејзиниот шести пакет санкции дизајнирани да го зголемат притисокот врз рускиот претседател Владимир Путин.

Плановите на Брисел се да ја забрани продажбата или преносот, „директно или индиректно, на сопственички права на недвижен имот лоциран на територијата на Унијата или акции во друштва за колективни инвестиции кои обезбедуваат изложеност на таков недвижен имот“, стои во правниот текст, цитиран од Bloomberg News.

Санкцијата мора да биде одобрена од земјите-членки на ЕУ оваа недела пред да стапи во сила – и може да се промени.

Забраната ќе важи за Русите кои не се државјани на ЕУ и немаат дозвола за престој во земјите-членки на ЕУ. Тоа не се однесува на оние кои имаат државјанство или престој во Европската економска област или Швајцарија.

Многу руски милијардери се здобија со имот во ЕУ по распадот на Советскиот Сојуз бидејќи преселија дел или целото богатство надвор од својата татковина. Роман Абрамович поседува замок од 26.000 квадратни метри во Франција со базен на покривот, додека Сулејман Керимов е поврзан со имот од висока класа во земјата со тениско игралиште и огромен овален отворен базен.

ЕУ веќе презеде силна акција со Соединетите Држави и Обединетото Кралство за други луксузни средства за супербогатите во Русија. Над десетина суперјахти се конфискувани во европските пристаништа од почетокот на војната во Украина, како дел од напорите за воведување санкции за руските милијардери.

Еден од најголемите и најскапите од заробените пловила е Дилбар, моторна јахта долга 156 метри (512 стапки) во сопственост на Алишер Усманов, кој е санкциониран од САД, Велика Британија и ЕУ.