Британскиот Телеком укинува 55.000 работни места поради воведување на вештачка интелигенција

12

Британскиот Телеком најави дека ќе стане „компанија од помал обем“ бидејќи планира да ја намали својата работна сила за дури 55.000 работни места до 2030 година – повеќе од 40% од нејзината работна сила ширум светот – со цел да ги намали трошоците.
Компанијата вработува околу 130.000 луѓе ширум светот, од кои околу 30.000 се надворешни работници, а во Велика Британија има околу 80.000 вработени.

БТ во четвртокот објави дека ќе ја намали својата вкупна работна сила на 75.000 до 90.000 помеѓу 2028 и 2030 година.

Телеком групацијата започна со воведување на широкопојасна и 5G инфраструктура, и имаше корист од дигиталните трендови како што е вештачката интелигенција.

Тие, исто така, објавија дека до крајот на деценијата очекуваат да го завршат најголемиот трудоинтензивен дел од воведувањето на новата генерација на оптички мрежи и 5G низ ОК, што значи дека ќе бидат потребни помалку инженери.

Компанијата, исто така, има за цел да ги искористи предностите од дигитализирање на својот бизнис и искористување на новата технологија, како што е вештачката интелигенција, која може да се користи за повици и дијагностика на мрежата.

БТ, која објави пад од 12% на годишниот профит пред оданочување на 1,7 милијарди фунти на крајот на март, има за цел да заштеди 3 милијарди фунти годишно до 2025 година.

„Со продолжување на брзото градење и поврзување, дигитализирање на начинот на работа и поедноставување на нашата структура, до крајот на оваа деценија BT Group ќе се потпира на многу помала работна сила и значително намалување на основните трошоци. Новата групација БТ ќе има помалку работници и посветла иднина“, рече извршниот директор на БТ, Филип Јансен.

Компанијата, исто така, објави дека нејзиното заедничко вложување за спортска телевизија со платена телевизија со Warner Bros Discovery направи загуба од 123 милиони фунти минатата година. БТ рече дека заедничкото вложување „недоволно функционирало во однос на бизнис планот“ поради голем број фактори, вклучително и „притисоците врз трошоците за живот што влијаат на пазарот на претплата за премиум спортови“.

Водафон во вторникот објави дека во следните три години ќе отпушти 11.000 работници, што е најголема бројка во историјата на телекомуникациската компанија.