Бруталната инфлација е светскиот економски настан на годината

29

Речиси секоја земја во светот се бореше со растот на цените во 2022. Ситуацијата сигурно ќе се подобри во наредната година, но со голема цена за економскиот раст.

Она што ја направи 2022 година толку необична беше широчината на ценовните притисоци. Глобалната стапка на инфлација ќе ја заврши годината на приближно 9%. За многу земји во развој, високата инфлација е постојан предизвик. Но, последен пат инфлацијата беше толку висока во богатите земји во раните 1980-ти. Во САД, потрошувачките цени се на пат да се зголемат за околу 7% во 2022 година, најмногу во последните четири децении. Во Германија стапката ќе биде близу 10%, што е прв излив на двоцифрена инфлација од 1951 година.

Заеднички фактори кои ја поттикнуваа инфлацијата насекаде беа зголемените трошоци за гориво и храна. Цените на многу стоки за широка потрошувачка веќе беа во нагорен тренд на почетокот на 2022 година поради долгорочното влијание на пандемијата на коронавирус врз синџирите на снабдување. Руската инвазија на Украина во февруари се покажа уште попогубна. Цената на нафтата се зголеми за една третина бидејќи западните земји воведоа санкции кон Русија, главен производител на сурова нафта.

Цените на храната исто така пораснаа, поттикнати од трошоците за ѓубриво и транспорт, како и од руските блокади на извозот на жито од Украина, главен производител на пченица. Во економска смисла, ова претставува класичен шок за снабдување.

Ненадејниот пораст на цените на клучните артикли брзо се навлезе во секојдневниот живот на граѓаните во светот. Во Европа, која долго време зависи од рускиот гас, милиони ќе се борат да си дозволат греење оваа зима. Во сите региони, храната и горивото сочинуваат повеќе од половина од инфлацијата во 2022 година во просек.

Ако инфлацијата беше само феномен од страната на понудата, ќе беше доволно болно. Но, развојот што најмногу ги загрижи централните банкари беше тоа што притисоците навлегоа во „суштинските“ компоненти на индексот на цените – односно стоките и услугите.

Растот на основните цени беше показател дека самата инфлација зема замав. Ова, пак, укажа на причини надвор од нафтениот шок. Многу земји сега имаат исклучително тесни пазари на труд, делумно како резултат на бранот предвремено пензионирање за време на Ковид.

Како резултат на тоа, компаниите плаќаат повисоки плати за да привлечат работници, што го зголемува инфлацискиот моментум. Во САД, каде што порастот на основната инфлација беше особено голем, дополнителен виновник беше прекумерниот стимул – и од владата и од ФЕД – во екот на Ковид. Во поголемиот дел од 2022 година, ова се претвори во прегреана побарувачка, со вистинска лична потрошувачка повисока од трендот пред пандемијата. Интересно, најголемата економија со најниска инфлација беше Кина. Нејзината стратегија „нулта за пандемијата“ ги турна трошењата далеку под трендовите пред пандемијата.

Речиси насекаде во светот постоеше загриженост дека порастот на цените ќе ги ресетира инфлаторните очекувања на луѓето, што ќе ги наведе да бараат повисоки плати. Позната како спирала плата-цена, таквата динамика би ја отежнала контролата на инфлацијата. Само заканата од динамиката на инфлацијата беше доволна да ги поттикне централните банки да ги зголемат каматните стапки. Банката на федерални резерви беше најагресивна, зголемувајќи ги каматните стапки од нула во март на повеќе од 4% денес, што е најголемата доза на монетарно затегнување во последните четири децении. Централните банки низ богатиот свет, од Стокхолм до Сиднеј, ги следеа нивните американски колеги.

Еден начин на гледање на изгледите за инфлацијата во 2023 година е дуелот помеѓу закрепнувањето на понудата и падот на побарувачката. Ветува дека некои од факторите што ја поттикнаа инфлацијата на почетокот на 2022 година почнаа да исчезнуваат. Цените на стоките за широка потрошувачка паднаа бидејќи синџирите на снабдување се вратија во нормала. Цената на нафтата падна на нивото од пред една година, делумно благодарение на закрепнувањето на производството. Заострената монетарна политика функционира така што ја задушува побарувачката, а и тоа почнува да ги дава очекуваните резултати. Најмногу страдаат секторите кои се најчувствителни на стапки: ненадеен студ ги зафати некогаш жешките пазари на недвижности, а трансакциите пресушија. Ако закрепнувањето на понудата е доволно големо и брзо, централните банки можеби ќе можат да престанат со затегнување пред да предизвикаат длабока рецесија. Но, во овој момент се чини поверојатно дека тие ќе направат реален данок врз глобалната економија. Стравувањата од инфлација може да отстапат место на загриженоста за невработеноста во 2023 година.