Бугарија: 77% од бизнис кредитите се во пет индустрии

35

evra

Спорен анализата на Бугарската народна банка (БНБ), 77% од бизнис кредитите се наоѓаат во пет индустрии – трговија, преработувачка индустрија, градежништво, недвижности и хотелиерство, пишува Труд.

Оваа година трговијата и индустријата се опоравиле до нивото пред кризата, затоа во овие бранши се забележи раст на доделените кредити.

Од Министерството за финансии предвидуваат заживување на бизнис кредитите. Во октомври е забележан раст на кредитите за компаниите од 3%.