ChatGPT ги предвидува 8-те најзначајни работи што ќе се случат во крипто во следните 10 години

128

Иако сè започна со биткоин во 2009 година, индустријата за криптовалути постепено беше создадена пред околу десет години. Иако сигурно има повеќе работи што се случиле во таа временска рамка и кои вреди да се споменат, исто така вреди да се визуелизираат и шпекулираат за тоа што би можело да се случи во следните десет години.

Популарниот чет-бот со вештачка интелигенција ChatGPT ги има одговорите, се разбира, кои обезбедија некои привлечни сценарија за тоа што би можело да се случи во крипто во следната деценија.

1. Поголемо мејнстрим усвојување
Прво, ChatGPT тврдеше дека е „поголемо мејнстрим усвојување“. Тој предвидува дека биткоинот и алткоините ќе станат значаен дел од глобалната финансиска мрежа и ќе се користат за трансакции.

2. Напредни регулаторни рамки
Како што се зголемува усвојувањето, четботот предвидува дека глобалните регулатори ќе сакаат подобро да го следат развојот на индустријата. Тоа е жешка тема во последните неколку години, особено по големите „неуспеси“ минатата година како колапсот на terra, FTX и последователните банкротства.

3. Зголемени институционални инвестиции
Институционалните инвеститори веќе неколку години се присутни во крипто просторот. Од една страна, голем број истакнати инвеститори, како што се Бен Милер, Стен Дракенмилер и Пол Тудор Џонс, ја изразија својата поддршка за биткоинот, критикувајќи ги другите опции за инвестирање и монетарната политика на ФЕД.

4 и 5. Интеракција на финансиски услуги и усвојување на блокчејн
Овие две предвидувања се многу слични по својата природа и сличност со првата ставка на оваа листа. ChatGPT тврдеше дека, покрај употребата на кредитни и дебитни картички, криптовалутите, како и блокчејн технологијата, можат успешно да се интегрираат во други делови на финансискиот систем.

6. Одржливост
Управувањето со животната средина, социјалното и корпоративното (ESG) беше клучен збор пред неколку години, кога неколку глобални агенции објавуваа чести извештаи дека ископувањето биткоин е лошо за животната средина. Неколку инвеститори, вклучително и Тесла на Илон Маск, ја отфрлија опцијата за плаќање со биткоин и извршија притисок врз рударите да престанат да користат фосилни горива и да се свртат кон поодржливи и зелени извори на енергија.

7. Проширување на DeFi
Децентрализираното финансии се смета за спротивност на општиот финансиски систем под кој функционира светот денес, кој е целосно централизиран. Ова значи дека трета страна е секогаш вклучена во сите  трансакции, понуди итн.

Иако DeFi постои со години, неговата популарност експлодира во 2020 година. Таканаречените проекти „DeFi лето“ од оваа ниша вртоглаво се зголемија во популарност, заклучена вкупна вредност (TVL) и цени.

8. Нови технолошки иновации
Последно, но не и најмалку важно, четботот со вештачка интелигенција спомена иновации во технолошкиот сектор.