Citigroup предвидува 50% шанса за глобална рецесија

20

Големата американска банка Citigroup прогнозира веројатност од речиси 50% за глобална економска рецесија. Неодамна, големите централни банки брзаат да ги зголемат каматните стапки за да ја спречат зголемената инфлација, која делумно е поттикната од негативните ефекти од војната во Украина и пандемијата на коронавирус, објави Ројтерс.

Постои „зголемен ризик“ од рецесија за глобалната економија, пишуваат аналитичарите на Citigroup додека ја проценуваат веројатната траекторија за глобален раст во следните 18 месеци.

„Историското искуство покажа дека намалувањето на инфлацијата (дефлацијата) често е придружено со значителен трошок за економскиот раст и гледаме дека веројатноста за глобална рецесија сега се приближува до 50 отсто“, велат аналитичарите од големата американска банка.

Во анализата се наведува дека додека ризиците од рецесија се поголеми, сите три сценарија – за т.н. „меко слетување“ на економијата, за повисока инфлација и за глобална рецесија – моментално се веродостојни и треба да продолжат да се следат. И во оваа фаза основното сценарио се чини дека е поблиску до т.н „меко слетување“ (помазно забавување на економскиот раст).

Во меѓувреме, британската банка Barclays предвидува дека растот на развиените економии може да забави до 1% во 2023 година и дека еврозоната може да влезе во рецесија од четвртиот квартал на оваа фискална година.

Barclays очекува економскиот раст на САД да забави до 1,1% во 2023 година, што би претставувало нагло забавување од 5,7% во 2021 година.