Coca-Cola се враќа кон стаклени шишиња за повеќекратна употреба

40

Coca-Cola може повторно да почне да користи стаклени шишиња за повеќекратна употреба – како обид да се спротивстави на инфлацијата, пишува Ројтерс.

Американската компанија предупреди дека побарувачката на потрошувачите може да забави бидејќи инфлацијата не покажува знаци на ладење. Планира да понуди подостапни и стаклени шишиња кои можат повторно да се полнат на пазарите кои се соочуваат со најтешки зголемувања на цените.

Засега, сепак, побарувачката за газирани пијалоци и друга пакувана храна останува силна, и покрај зголемувањето на цените како резултат на повисоките трошоци за производствените материјали, од алуминиумски конзерви до шеќер, работна сила и транспорт.

Извршниот директор на Coca-Cola, Џејмс Квинси, рече дека отпорноста на побарувачката нема да трае вечно и дека цените на суровините ќе почнат да влијаат на потрошувачката во блиска иднина.

За да се подготви за очекуваниот пад на куповната моќ на потрошувачите, Coca-Cola соопшти дека ќе ја прошири дистрибуцијата на поевтини стаклени шишиња за да ги врати или повторно да ги наполни пазарите во развој во Латинска Америка и Африка.

Компанијата ќе експериментира и со повратни шишиња во југозападните региони на САД.

Нето приходот на Coca-Cola се зголеми за 16 отсто на 10,5 милијарди долари во првиот квартал од оваа година, а нејзините акции пораснаа за 11,4 отсто од почетокот на годината.

Компанијата соопшти дека суспензијата на нејзиното работење во Русија ќе влијае на годишната заработка за 4 центи по акција и на годишната нето добивка за околу 1-2 проценти.