Coinbase станува партнер со имиграционата и царинската служба на САД

10

Берзата за криптовалути, Coinbase потпиша договор за развој на технологија од 1,36 милиони американски долари за Министерството за внатрешна безбедност на САД.

Според договорот, Coinbase склучи договор за снабдување на „софтвер за развој на апликации како услуга“ на Имиграциската и царинска служба на САД (ICE).

Договорот стапи на сила на 16 септември, а Coinbase ќе добие 455.000 долари од одделот. Сепак, договорот може да се продолжи вкупно до три години, што резултира со вкупно околу 1,36 милиони долари.

Договорот е второ партнерство помеѓу Coinbase и ICE, откако берзата потпишала договор од 30.000 американски долари за да обезбеди „компјутерски форензички услуги“ на агенцијата во август.

Веста доби реакција од крипто-заедницата, а Алекс Гладштајн, стратешки директор на Фондацијата за човекови права, рече дека надоместот е релативно низок, со оглед на обемот на операциите на Coinbase и ризикот за угледот на берзата.

„Генерално не се многу пари за Coinbase. Чудно е што тие би ризикувале толку многу со својата репутација за толку релативно мала сума“.

Веста, исто така, ги оживеа критиките за стекнување на блокчејн стартапот за анализи Neutrino од Coinbase во 2019 година.

Во текот на годината на стекнување, беше објавено дека луѓето зад Neutrino претходно биле дел од Hacking Team – компанија која откри дека им помогнала на авторитарните режими да ги шпионираат новинарите.

Извршниот директор на Neutrino, Џанкарло Русо, е поранешен извршен директор на Hacking Team, додека неговиот главен технички директор, Алберто Орнаги, е во компанијата повеќе од осум години. Според „Вашингтон пост“, италијанската компанија била вмешана во убиството на голем број новинари на Блискиот Исток во периодот од 2013 до 2018 година.

Во март 2019 година, извршниот директор на Coinbase, Брајан Армстронг рече дека вработените во Neutrino со претходни врски со контроверзниот тим ќе ги напуштат своите нови улоги на берзата.

Како одговор на новиот договор на Coinbase со ICE, извршниот директор на Kraken, Џеси Пауел напиша на Твитер: „Уште почудно е стекнувањето што го направија и ударот на угледот, што го добија, за да можат да ја понудат оваа услуга на владата“.

Од купувањето на Neutrino, Coinbase, исто така, склучи договор со американската тајна служба, која објави во јули 2020 година создавање работна група за компјутерска измама. Работната група доби мандат да ја испита употребата на криптовалути за криминални цели, велејќи подоцна истата година: „Криптовалутата е загрижувачка нова можност за поединци и држави да избегнат меѓународни санкции и да ги поткопаат традиционалните финансиски пазари, а со тоа да им наштетат на интересите на Соединетите држави и нивните сојузници“.

Моментално Coinbase е вклучена во регулаторна битка со Комисијата за хартии од вредност.