Дајмон за потегот на Fitch: Намалувањето на рејтингот на САД е смешно и неважно

32

Намалувањето на долгорочниот кредитен рејтинг на САД од страна на Fitch Ratings на крајот не е важно, изјави извршниот директор на JPMorgan Chase Џејми Дајмон за CNBC.

„Тоа навистина не е толку важно, бидејќи пазарот – а не агенцијата за рејтинг – ја одредува цената на задолжувањето“, изјави Дајмон за CNBC.

Сепак, „смешно“ е што другите земји имаат повисок кредитен рејтинг од САД кога зависат од стабилноста што ја создаваат САД и нивната војска, додаде Дајмон.

„Смешно е што тие ќе бидат трипл-А, а не САД. Сè уште е најпросперитетната нација на планетата, таа е најбезбедната нација на планетата“, рече Дајмон.

Fitch го намали рејтингот на земјата на АА+ од ААА во вторникот, укажувајќи на „очекуваното фискално влошување во следните три години“, ерозијата на владеењето и зголемениот државен долг.

Агенцијата го стави на повидок рејтингот на САД во мај, откако членовите на Конгресот се судрија околу зголемувањето на плафонот на долгот и ја турнаа земјата во речиси неисполнување на обврските.

„Треба да се ослободиме од плафонот на долгот. Се користи од двете страни на начини кои шират неизвесност на пазарите“, рече тој.

Во опсежното интервју, Дајмон допре теми како вештачката интелигенција, американската економија, банкарската регулатива и геополитиката.

Тој ја нарече вештачката интелигенција, како што е ChatGPT, „менувач на игри“ што веројатно ќе им помогне на идните генерации да живеат подолг и подобар живот.

„Тоа треба да се направи правилно. Се грижам за тоа бидејќи и лошите момци ќе го искористат тоа“, додаде Дајмон.

Економијата на САД, рече тој, е поддржана од потрошувачките и деловните сили, ниската невработеност и здравите биланси.

„Прилично е добро, дури и ако влеземе во рецесија. Дел од олујниот облак се уште е таму“, додаде тој, осврнувајќи се на минатогодишното економско предупредување.

Она што најмногу го загрижува Дајмон се геополитичките ризици создадени од војната во Украина и напорите на Федералните резерви да го заузда својот биланс, познато како „квантитативно затегнување“.