Дали имате претприемачки дух

59

Ако пандемијата не научи нешто, тоа е дека нема сигурност на работното место на кое сме вработени. Видовме многу компании се затвораат додека други беа принудени да ги отпуштат дури и своите највредни вработени за да го одржат бизнисот во живот.

Но, во исто време, да се биде сингл и да се отвори сопствен мал бизнис е повеќе од само да се каже: „Јас водам сопствен бизнис и јас сум свој шеф“. Мора да имате претприемачки начин на размислување што ќе ви овозможи да успеете во денешниот свет.

И не, не мора да дипломирате на фенси бизнис училиште или да присуствувате на семинари и конференции за да го имате тој начин на размислување за раст. Само прво треба да размислите и да се спознаете себеси.

Како да знаете дали имате претприемачки начин на размислување за да бидете успешен претприемач? Ако имате повеќе од една од овие претприемачки вештини, тогаш сте на вистинскиот пат:

1. Способност да се одржи позитивен став
Кога станува збор за успешен бизнис, треба да имате позитивен став. Како се справувате со предизвиците и пречките ќе го одрази начинот на кој го водите вашиот бизнис. Тоа влијае и на тоа како вашите вработени ќе ве гледаат.

Ако се распаднете во моментот кога ќе се соочите со неуспех, вашите вработени и луѓето околу вас нема да имаат толку голема доверба во вас. Позитивниот став ви овозможува директно да се справите со проблемите и пречките без да го заматите расудувањето предизвикано од негативни емоции.

2. Отвореност кон се
Водењето бизнис е непредвидливо, исто како и животот. Мора да бидете подготвени за она што доаѓа, дури и ако мислите дека одредени ситуации веројатно нема да се случат. Како претприемач, мора да бидете способни сè да преземете смирено и да се справите со ударите. Во претприемништвото, мора да бидете способни да се прилагодите на променливото деловно опкружување. Добар пример овде е можноста да се префрлите на онлајн бизнис модел со цел да продолжите да ги продавате вашите производи среде криза.

3. Љубопитност на дете
Бизнисот работи на сложени запчаници и тркала, и секогаш е чудо да се види како различните делови од бизнисот функционираат како еден механизам. Кога истражувате како функционираат работите и користите критичко размислување за да ги погледнете работите од друга перспектива, имате тенденција да бидете љубопитни. Оваа љубопитност и чувство на љубопитност ќе ви овозможат да дојдете до различни решенија за вашите деловни проблеми и грешки, дури и пред тие да се случат.

4. Моќта на убедување
Да можете да ги убедите луѓето да ги купат вашите производи е едно, но да ги убедите вашите вработени дека вашите креативни решенија се ефективни е друго.

Затоа е важно секој претприемач да има способност да убедува, без разлика дали се работи за продажба или предлог за решение на некој проблем. Клучот за убедување на луѓето е да се биде ефективен комуникатор, а тоа е повеќе од само продавање.

5. Креативни сте
Заедно со решавањето проблеми доаѓа и вашата способност да размислувате за начини за решавање проблеми од повеќе агли. Но, креативноста е исто така важен фактор за тоа како ги иновирате вашите производи и услуги.

Кога претприемачите се креативни, тие го надминуваат она што сакаат да го продадат или што сакаат да го решат.

6. Вие сте самомотивирани
Не е доволно да се биде вреден. Како претприемач треба да бидете самомотивирани дури и кога сè изгледа изгубено. На самомотивацијата влијае и вашиот позитивен претприемачки начин на размислување. Колку повеќе мислите дека можете да надминете проблем, толку полесно ќе се мотивирате.

7. Отпорност и упорност
Секоја компанија поминува низ времиња на тешкотии и кризи, тоа беше особено видливо за време на пандемијата на коронавирус и сега во ерата на растечка инфлација и нестабилност ширум светот. Секогаш ќе има денови кога сè изгледа изгубено, но ако размислувате да се оддалечите – немојте.

Најдете време за одмор, наполнете ги батериите и застанете на нозе за да се обидете повторно. Упорноста и издржливоста наспроти неволјите се вашите две најголеми движечки сили за успех во која било индустрија. Погледнете ги само претприемачките лидери како што се гореспоменатите Маск, Стив Џобс, Бил Гејтс, Џеф Безос, Ворен Бафет… Да се ​​откажаа во секој тежок момент од нивниот претприемачки процес, немаше да бидат онакви какви што ги знаеме денес. .

8. Преземање контрола на сè што се случува
Одговорноста е често особина што многу сопственици на бизниси и претприемачи ја занемаруваат. Како сопственик на бизнис, треба да разберете дека сè е и ќе биде ваша вина.

Ти си тој што ќе даде сигнал да се направи ова и она. Вие сте тој што ќе одлучи што да прави, а што не.

Контролата и свесноста за вашите постапки значи дека не само што ја преземате работата, туку и одговорностите што доаѓаат со неа. Тоа ве поттикнува да го направите вашиот бизнис што е можно поуспешен.

9. Отвореност кон различни идеи и мислења
Тешко е да ги убедите луѓето за визијата и идејата за вашиот бизнис, но друга работа е да бидете приемчиви за туѓите идеи. Како претприемач, треба да бидете подготвени за повратни информации и критики за вашиот бизнис.

Добриот претприемач е секогаш отворен за нови идеи и критики бидејќи сака бизнисот да оди напред. Тие нема секогаш да ги решат работите сами, па затоа се исплати да имате неколку надворешни лица кои ќе ви дадат повратни информации и поинаква перспектива за она што го правите.

10. Страст
Никогаш не сум сретнал успешен сопственик на бизнис кој не е страстен за својата работа. Во денешно време сè е за помагање на луѓето и подобрување на нивниот живот. Кога сте страсни, навистина сте мотивирани да смислувате решенија и идеи за вашата индустрија и за луѓето околу вас кои ќе ги променат работите на подобро.

Кога ја работите својата работа со страст, тоа создава гориво за понатамошен напредок. Сè додека имате мотивација да работите подобро, се зголемуваат и шансите бизнисот да оди во таа насока.

11. Способност да се оди во туѓи чевли
Емпатијата е особина која често ја занемаруваат сопствениците на бизниси. Има и такви кои навистина не знаат што се случува во нивниот тим затоа што не одвојуваат време да го сторат тоа.