Дали се развива криза со комерцијални недвижности низ Европа?

44

Неодамнешните глобални настани ги зголемија стравувањата од криза со комерцијални недвижности во Европа, отсликувајќи ги ситуациите во Јапонија и САД. Имено, Deutsche Pfandbriefbank AG се соочува со значителен пад поради слабоста на пазарот на недвижности.

Изминатата недела е забележан значителен пад на вредноста на акциите на неколку банки ширум светот, особено оние со значителна изложеност на заеми за комерцијални недвижности.

Одразувајќи ги вознемирувачките случувања на пазарите во Јапонија и САД, Европа сега се соочува со нова криза со комерцијалните недвижности.

Со средства кои надминуваат 100 милијарди долари (92 милијарди евра), од кои приближно 60% се поврзани со комерцијални недвижности на Менхетен, неочекуваните загуби на NYCB во четвртиот квартал и разочарувачките податоци за приходите доведоа до драматична продажба на пазарот бидејќи нејзините акции ослабеа за повеќе од 50 % од нивото на крајот на јануари.

Европските банки под лупа?
Банкарскиот сектор во Европа сега се соочува со слична контрола. Посебно беше погодена Deutsche Pfandbriefbank AG (PBB), баварска институција со повеќе од еден век специјализација за финансирање на комерцијални недвижности.

Банката објави резервации за ризик во вкупен износ од 210 до 215 милиони евра, што се препишува на „постојаната слабост на пазарот на недвижности“, што банката го опиша како „најголемата криза со недвижностите по финансиската криза“.

Акциите на PBB паднаа за 17% во изминатите четири дена, а нејзината субординирана обврзница падна под 40 центи за долар. Овој пад, иако тежок, е донекаде ублажен со релативно скромната пазарна капитализација на PBB од 628 милиони евра.

Продлабочување на загриженоста за европските комерцијални недвижности
Европската централна банка (ЕЦБ) и агенцијата за кредитен рејтинг Мудис изразија значителна загриженост за состојбата на секторот на комерцијални недвижности во Европа.

Во својот последен преглед на финансиската стабилност објавен во ноември, ЕЦБ го истакна постојаниот пад на цените на комерцијалните недвижности, влошен од стагнирачкиот пазар.

ЕЦБ, исто така, го наведе загрижувачкиот пад на трансакциската активност на пазарите на комерцијални недвижности, што забележа драматичен пад од 47 отсто во првата половина на 2023 година во споредба со истиот период во 2022 година.

Покрај тоа, Европската централна банка предупреди на потенцијални предизвици за капацитетот за отплата поради штетната мешавина на зголемени финансиски трошоци и пад на приходите од наемнини.

Мудис, во предупредувањето од август 2023 година, идентификуваше неколку критични фактори кои ги влошуваат предизвиците на секторот, од кои многу ги одразуваат проблемите со кои се соочува американскиот пазар, како што се промените во барањата за имот на канцелариите, поттикнати од усвојувањето на хибридни работни модели и заострувањето на еколошките регулативи.