„Дедоларизацијата е мит“: 3 причини зошто доларот нема да ја загуби титулата на доминантна светска валута

63

Статусот на доларот како водечка валута на централните банки и меѓународната трговија веројатно нема да исчезне наскоро, според Морган Стенли.

Инвестициската банка укажа на стравувањата дека американскиот долар на крајот би можел да биде симнат од тронот како водечка и најкористена валута во светот. Ривалите како кинескиот јуан или јапонскиот јен или дури и заедничката валута БРИКС може да ја нарушат статистиката на доларот, предупредуваат некои коментатори, но има клучни причини зошто доминацијата на доларот нема да исчезне наскоро, велат стратезите на Морган Стенли.

„Која валута би сакале да ја поседувате кога глобалните берзи ќе почнат да паѓаат и глобалната економија оди во рецесија? Сакате да се позиционирате во американскиот долар бидејќи историски тоа беше реакцијата на девизниот курс на ваквите настани“, рече Џејмс Лорд, шеф на девизната стратегија на банката за пазарите во развој, во подкаст минатата недела.

„На крајот на денот, хонорарите навистина немаат сериозни предизвикувачи“, додаде Мајкл Зезас, шеф на Американското истражување за јавна политика.

Фирмата посочи на три фактори кои ќе го задржат врвниот статус на доларот на финансиските пазари:

1. Јуанот не е доволно ликвиден за да го оспори доларот
Кинескиот јуан, кој властите во Пекинг се обидуваат да го позиционираат како предизвикувач на доларот на светската сцена, не е доволно ликвиден за навистина да ја наруши доминацијата на доларот, велат стратезите. Ова делумно се должи на строгите контроли на капиталот што Кина ги има на својата валута, кои го ограничуваат износот на готовина што може да се внесе и да излезе од земјата.

„Се чини малку веројатно дека Кина сериозно ќе го оспори американскиот долар во скоро време. За да го стори тоа, мислиме дека Пекинг ќе мора да ја олабави својата контрола врз својата валута и да ја отвори својата капитална сметка. Не е веројатно дека тие ќе сакаат да го направат тоа во скоро време“, рече Лорд.

Се поставуваат и прашања за кинеската економија, со оглед на слабата побарувачка на потрошувачите и тековната имотна криза во земјата.

„Кина може да постигне одреден напредок во деноминацијата на повеќе од нејзината билатерална трговија во американски долари, но влијанието што ова го има врз глобалните показатели за доминација на валутата ќе се зголемува“, додаде Лорд.

2. Загриженоста за американскиот долг нема да влијае на доларот
Промоторите на дедоларизацијата велат дека довербата во доларот се намалува бидејќи расте загриженоста за растечкиот биланс на американскиот долг. Од оваа година, владата има акумулирано долг од над 34 трилиони долари, што е рекордна сума.

Сепак, ова има мало влијание врз довербата во американскиот долар, со оглед на долгогодишната репутација на валутата како високоликвидно хеџ средство.

„Ја разбирам загриженоста, но нема сериозна опасност во догледна иднина“, рече Жезас. „Во зависност од исходот на изборите во САД, има одредена фискална експанзија, но тоа не е блескаво според нас, и освен ако не мислиме дека ФЕД не може да се бори против инфлацијата – и нашите економисти дефинитивно мислат дека може – тогаш тешко е да се види каналот тоа ќе го направи доларот нестабилна валута“.

Инфлацијата, од друга страна, драстично се олади од највисоките нивоа од 2022 година, и покрај трошењето од ерата на пандемијата и зголемените нивоа на долг. Потрошувачките цени се зголемија за само 3,5% на годишно ниво во март, според најновиот извештај за инфлацијата, што е намалување од врвот од 9,1% пред неколку години.

3. Крипто не е остварлива алтернатива
Иако криптовалутите како биткоинот се ликвидни, тие се премногу нестабилни за да се сметаат за вистинска алтернатива на доларот, велат стратезите.

„Ако чувам крипто монета што се зголемува, да речеме, 10% месечно, помала е веројатноста да ја користам за тргување и наместо тоа само да ја чувам во мојот паричник за да имам корист од зголемувањето на цените“, рече Дејвид Адамс, Морган. Шефот на стратегијата на Стенли. „Сега разумните луѓе можат да не се согласуваат околу тоа дали криптовалутите треба да поскапуваат или да амортизираат, но јас би рекол дека најдобриот исход за доминантната валута не е ниту едното ниту другото.

Други економски експерти, исто така, ја отфрлија можноста доларот наскоро да биде симнат од неговиот доминантен статус. Замената на доминантна валута е нешто што се случува со децении, велат економистите за Business Insider, бидејќи на луѓето им треба време да се префрлат на други валути кога доминантната валута ќе биде препознаена како „безбедна“.