Десет дена подоцна: Дали колапсот на неколку банки е увертира за подлабока банкарска криза

49

Колапсот на Silicon Valley Bank со седиште во САД, најголемиот банкрот од глобалната финансиска криза, и итното спасување на Credit Suisse од швајцарскиот ривал UBS, предизвикаа распродажба на банкарските акции бидејќи се ширеше стравот од зараза.

Дојче банк беше следната цел, со пад на акциите и зголемување на трошоците за осигурување бидејќи неплаќањата се зголемија кон крајот на минатата недела – и покрај силниот капитал и ликвидност на германскиот заемодавач.

Се чини дека паниката на пазарот стивнува во понеделникот откако First Citizens се согласи да купи голем дел од имотот на SVB. Индексот на банките S&P 500 се зголеми за 3% во понеделникот, но остана намален за 22,5% во однос на март, додека во Европа индексот Stokk 600 Banks затвори 1,7% повисоко во понеделникот, но падна за повеќе од 17% овој месец.

Нестабилноста – понекогаш во отсуство на некој забележлив катализатор – ги натера набљудувачите на пазарот да се запрашаат дали пазарот работи на расположението, а не на основите кога станува збор за стравувањата од системска банкарска криза.

„Ова не е како Lehman Brothers да е подложен на ризик од другата страна во сложените деривати за време на криза со субприми од друг вид“, забележа Сара Девере, глобален шеф на фиксен приход во гигантот за управување со средства Vanguard.

„Банките имаа проблеми со управувањето со ризикот со традиционалните средства. Брзо растечките стапки ги изложија тие слабости. Банките беа принудени да станат продавачи, претрпувајќи загуби откако нивните инвестиции во обврзници беа многу под номинацијата.

Таа сугерираше дека компаниите како SVB и Credit Suisse би можеле да опстанат денес доколку не ја изгубат довербата на своите клиенти, што е потврдено со масовните одливи на штедачи од двете банки во последните месеци.

„Тоа беше повеќе „зараза на чувства“ отколку вистинска системска зараза што ја видовме за време на глобалната финансиска криза“. Економистите од „Авангард“ веруваат дека штетата е во голема мера ограничена, благодарение на брзата акција на федералните агенции и другите банки“, рече Деверо. „Ирационален пазар“, пишува CNBC.

Овој став го повтори и Citi, кој заклучи дека во отсуство на јасно објаснување за петочните потези, она што го гледаме е „ирационален пазар“.

Падот на цената на акциите на Дојче банк – која падна за 8,6 отсто во петокот – може да биде еден пример. Банката започна масивни напори за реструктуирање во 2019 година и оттогаш објави 10 последователни квартали на добивка. Акцијата се зголеми за 6,2% во понеделникот за да се затвори над 9 евра (9,73 долари) по акција.

Имаше одредени шпекулации дека падот би можел да биде предизвикан од изложеноста на Дојче на американски комерцијални недвижности или барањето на Министерството за правда  за информации до голем број банки поврзани со руските санкции, но Citi се приклучи на хорот пазарни аналитичари кои заклучија дека тие не се доволни за да се објаснат потезите.

„Како што бевме сведоци со CS, ризикот е ако има психолошко влијание на различни медиумски наслови врз штедачите, без разлика дали првобитното размислување зад ова било точно или не“, додаваат стратезите. Дали Европа е поинаква? Ден Скот, шеф на Vontobel Multi Asset, изјави за CNBC во понеделникот дека воведувањето на рамката Базел III – мерки воведени по финансиската криза за зајакнување на регулативата, надзорот и управувањето со ризикот на банките – значи дека сите европски банки се „силно капитализирани“, пренесува CNBC.

Тој истакна дека пред итна продажба на УБС, стапката на заедничкиот капитал од ниво 1 и коефициентот на покриеност на ликвидноста на Credit Suisse, двата клучни показатели за силата на банката, сугерираат дека банката сè уште е солвентна и ликвидна.

Скот рече дека неуспесите се неизбежна последица на брзото заострување на финансиските услови од страна на Федералните резерви на САД и другите централни банки ширум светот за релативно краток временски период, но нагласи дека големите европски кредитори се соочуваат со многу поинаква слика од малите и средните – големи американски банки.

„Видовме дека многу работи се распаѓаат и навистина не обрнавме внимание бидејќи тоа е надвор од регулираниот капитал. „Видовме дека работите се кршат во светот на крипто, но некако го игнориравме, потоа го видовме SVB и почнавме да обрнуваме внимание затоа што е се поблиску и поблиску“, изјави Скот за „Capital Connection“ на CNBC.

„Мислам дека проблемот е во малите и средни банки во САД, тие не се регулирани со Базел III, не се тестирани на стрес и тука почнувате да ги гледате вистинските проблеми. Што се однесува до основните, големите банки во Европа, мислам дека гледаме сосема поинаква слика и не би бил загрижен, пишува CNBC.