Димон за биткоинот: Не слушајте што кажувам, туку гледајте што прави мојата банка

281

Познато е дека Џејми Димон, претседател и извршен директор на JPMorgan Chase, не е обожавател на биткоин, најголемата криптовалута по пазарна вредност.

“Лично, мислам дека биткоинот е безвреден“, повтори Димон уште еднаш за време на настаните во Институтот за меѓународни финансии, пишува CNBC. “Сепак, не сакам да бидам нечиј портпарол – не ми е грижа. Нашите клиенти се возрасни. Тие не се согласуваат со моето тврдење. Но, тоа го прави пазарот. Значи, ако клиентите сакаат да имаат пристап за купување биткоин, не можеме да ги зачуваме, но можеме да им дадеме легитимен пристап и што е можно почист пристап “, додаде тој.

И она што Димон го вели, JPMorgan Chase го прави. Во февруари 2019 година, компанијата објави дека ќе воведе дигитална валута наречена JPM Coin, а во октомври 2020 година, тие создадоа нов сектор во компанијата за блокчејн проекти. Во август, JPMorgan Chase започна да им дава пристап на своите клиенти, чии средства се управувани од оваа банка, до крипто средства.

И покрај сето тоа, Димон се уште се држи до своите, како што медиумите го нарекуваат, анти-крипто ставови.

Тој неодамна рече дека биткоинот нема “суштинска вредност“ и дека верува дека еден ден ќе стане илегален “бидејќи Кина го направи илегален“. Димон исто така верува дека регулаторите повеќе ќе се занимаваат со криптовалути, пренесува Банкар.ме.