Додека западните земји се на работ на рецесија, нафтените монархии забележуваат двоцифрен раст

64

Прогнозите за неодамнешна или дури претстојна рецесија во европските земји и во САД доаѓаат една по друга во изминатиот месец. Во последно време не е толку прашање дали ќе има рецесија, туку кога ќе дојде и колку ќе трае.

Уделот на глобалниот пазар е многу поголем – меѓу 40% и 50%, предвидува тимот на S&R Global Market Intelligence. Според експерти, високите расходи за енергија ја туркаат Западна Европа кон изумирање. Обединетото Кралство, Италија, Шпанија и Холандија може да доживеат минимален економски пад за време на топлото време годинава, коментираат експертите.

Најголемата економија во Европа – германската – оди кон рецесија и ќе порасне за околу 1% во 2023 година, според Deutsche Bank. Сметаат дека моменталната инфлација се уште не го достигнала својот врв.

А ставот на eĸcпepти oт Wеllѕ Fаrgо Іnvеѕtmеnt Іnѕtіtutе е дека САД почнале да навлегуваат во рецесија во втopaтa пoлoвинa нa оваа гoдинa, во позадина нa пo-виcoĸо oд oчaĸвaнoтo тeмпo нa инфлaција, влoшување нa расположението на потрошувачите, и нaмaлувaњe нa paсxoдитe и пpиxoдитe нa компаниите.

Во позадина на овие алармантни економски сигнали од западните земји, нафтените монархии во Персискиот Залив (Кувајт, Бахреин, Катар, Оман, ОАЕ, Саудиска Арабија) доживуваат двоцифрен раст на нивните економии.

На пример, растот на бруто домашниот производ (БДП) на Саудиска Арабија беше речиси 12% во вториот квартал во споредба со истиот период минатата година, пренесе агенцијата Франс прес. Ова главно се должи на зголемувањето на цената на главната извозна стока на кралството – нафтата, по почетокот на војната во Украина.

Во изминатата недела американската лесна сурова нафта повторно надмина 100 долари за барел, а сортата брент – 110 долари за барел. Повторените апели на САД и Европа до ОПЕК за позначително зголемување на производството на нафта, што би ја намалило нејзината цена, се уште не добиле позитивен одговор од Ријад.