Доларот зајакна, курсот на еврото сè уште е под нивото од еден долар

63

На светските пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути порасна минатата недела, откако падна една недела претходно, бидејќи челниците на американската централна банка сигнализираа дека не се откажуваат од агресивното зголемување на каматните стапки.
Индексот на доларот, кој го покажува движењето на американската вредност во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела зајакна за 0,2 отсто, на 112,40 поени. Истовремено, доларот зајакна за 0,6 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на 0,9745 долари.

Курсот на доларот порасна и во однос на јапонската валута, за 0,4 отсто, на 145,30 јени.

На почетокот на неделата доларот беше под притисок на шпекулациите дека поради слабеењето на американската економија, но и на другите централни банки во светот, би можеле да го забават темпото на зголемување на каматните стапки.

Еврото и натаму е под нивото од 1 долар

На седницата во октомври се очекува натамошно зголемување на каматните стапки на Европската централна банка (ЕЦБ), веројатно за агресивни 0,75 процентни поени, бидејќи инфлацијата во еврозоната не се намалува, па во просек изнесува околу 10%, а рекордно ниво од постоењето на блокот.

Во такви околности еврото зајакна на почетокот на неделата, па трговците во неколку наврати се обидоа да го турнат курсот на еврото над еден долар. Сепак, не успеаја, па цената на еврото до крајот на неделата падна длабоко под тоа ниво.

Иако и ФЕД и ЕЦБ ги зголемуваат каматните стапки, доларот зајакнува бидејќи се проценува дека има повеќе простор за него, со оглед на тоа што американската економија сè уште е многу стабилна, додека европската е под притисок на енергетската криза.

Од почетокот на годината, доларот зајакна за околу 18 отсто во однос на кошницата валути, така што е на пат кон својата најголема годишна добивка барем од 1970-тите.