Досега нафтата не реагираше претерано на блискоисточната криза

21

На финансиските пазари, реакцијата на неодамнешниот ирански напад врз Израел беше ограничена бидејќи пазарите се смирија барем привремено бидејќи одмаздничкиот напад на Иран за израелското бомбардирање на иранската амбасада во Сирија не предизвика прекумерна штета.
Израел успешно ја бранеше својата територија, а САД јасно ставија до знаење дека сакаат да избегнат поширок воен конфликт на Блискиот Исток. Златото потоа доби на вредност, доларот остана стабилен, а цената на нафтата дури и падна. Неизвесноста поради зголеменото триење ќе лебди над пазарите уште некое време.

Во меѓувреме, МААЕ соопшти дека ниту еден нуклеарен капацитет не е оштетен. Иран привремено ги прекинува летовите бидејќи САД го предупредуваат својот персонал во Израел Цените на нафтата паднаа од првичните добивки (+4,2%), а Брент падна под 90 американски долари. Сепак, Израел не ја презеде одговорноста за нападот, а Иран не ја презеде вината.

Во моментов нема докази за сериозни прекини на нафтата, но постојат ризици дека каква било ескалација на тензиите на Блискиот Исток може да го наруши протокот низ Ормускиот теснец, клучното тесно грло, или да резултира со обновен напад на Хутите поддржани од Иран врз бродовите во Црвеното Море.

Вниманието на инвеститорите е насочено и кон извештаите за деловните резултати за првиот квартал и изјавите на претставниците на централната банка. По малку полошиот почеток минатиот петок, кога акциите на најголемата американска банка JP Morgan паднаа за шест отсто и покрај добрите перформанси во првиот квартал поради загриженоста за продолжениот период на зголемување на каматните стапки, што наводно ќе има негативно влијание врз американската економија и банки, сезоната на објавување деловни резултати продолжува следната недела со најави од Microsoft, Alphabet, Facebook, Visa, Tesla, Exxon Mobil, Merck, China Mobile, Chevron, AbbVie, PepsiCo, SAP, T-Mobile, QUALCOMM, Novartis, Caterpillar, Verizon, TOTAL, Intel , Philip Morris, NextEra Energy, Lam Research, Honeywell Sanofi, British Petrol, Boston Scientific и TOTAL.

Во Европа, членот на Европската централна банка (ЕЦБ) Гедиминас Симкус ја навести можноста за намалување на каматните стапки во јуни и јули, посочувајќи на повеќе од 50% шанси за повеќе од три намалувања на стапките оваа година.

Во еврозоната бевме сведоци на подобри податоци за инфлацијата од очекуваното, бидејќи инфлацијата во март беше пониска во Германија, Франција и во еврозоната. Што се однесува до ФЕД, инвеститорите во моментов очекуваат само 50 базични поени намалување на стапките оваа година, што е намалување од 150 базични поени на почетокот на годината. Сето ова укажува и на можноста ЕЦБ да ги намали каматните стапки пред ФЕД, што би можело да укаже дека сегашниот девизен курс ЕУР/УСД е сè уште релативно висок. Дури и во светло на геополитичките услови, бидејќи доларот е рај за многу инвеститори во време на неизвесност.