Драстичен пад на цената на нафтата

193

За првпат после три месеци, цената на нафтата Брент утрово падна под 100 долари за барел поради загриженоста за глобалната рецесија што ја намалува побарувачката.

Конкретно, цената на барел северноморски брент за испорака во септември падна за 7,10% до 99,49 американски долари. Тоа е првпат нафтата да падне под границата од 100 долари за околу три месеци.

Паралелно со пад од 7,92% се затвори цената на барел американската нафта West Texas Intermediate (WTI) за испорака во август, на 95,84 долари.