Два метеоролошки сателити на НАСА „изгубени“ по лансирањето (ВИДЕО)

3

Приватната американска вселенска компанија Astra е прилично нов деловен потфат. Компанијата е основана во 2016 година, првата ракета ја лансираше во 2018 година, а дури во ноември минатата година успеаја за прв пат да стигнат во орбитата со својата ракета. Само еден месец подоцна ја започнаа својата прва мисија во соработка со НАСА, а во март годинава лансираа сателити за неколку комерцијални партнери.

Но, како и кај секоја слична компанија, особено на почетокот, не оди се според планот. Па така Astra изврши две орбитални лансирања во вкупно седум обиди. Тие наидоа на многу проблеми, како со ракетната контрола, така и со нивните погонски системи.

Третата мисија, која исто така требаше да вклучи испорачување сателити во орбитата, пропадна изминатиов викенд.

Во него, Astra требаше да лансира два метеоролошки сателити NASA 3U CubeSat во орбитата со својата ракета Launch Vehicle 0010. Станува збор за помали сателити со големина од само три коцки со рабови од 10 сантиметри. Тие требаше да станат првиот дел од соѕвездието TROPICS  (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats), кое на крајот ќе содржи вкупно шест такви сателити. Мисијата TROPICS има за цел да го следи почетокот на тропските бури и има буџет од 30 милиони долари.

Се чинеше дека лансирањето помина добро. Ракетата на Astra номинално функционираше додека прв степен се користел за нејзин погон. Но, кога се разделил, горната етапа на ракетата не ја завршила својата задача. Моторите предвреме се исклучиле, па товарот не стигнал во орбитата, туку паднал во Атлантскиот Океан. Затоа, сателитите се прогласени за „изгубени“, а овој антиклимакс можете да го видите на видеото, блиску до крајот на приложеното видео емитување од лансирањето.