Две банки укинуваат кеш: „Имавме само двајца посетители на час“

220

Volksbank и Raiffeisenbank во Германија планираат да ги стопираат трансакциите во готовина во сите свои филијали од 1 декември оваа година.

Плаќањата и повлекувањата во филијалата (шалтер и банкомат) повеќе нема да бидат можни во иднина“, се вели во писмото што клиентите го добиле од Raiffeisenbank. Финансиската институција која припаѓа на Volksbank во основа целосно ги суспендира операциите со готовина за клиентите, пренесува списанието Феникс.

Како што велат од Raiffeisenbank , готовинските плаќања и самиот готовински промет со години постојано се намалуваат, што е видливо и на банкоматите.

„Неодамна имавме само двајца посетители на час“, објаснува Ахим Брунер, извршен директор на Raiffeisenbank .

Бидејќи конкретното однесување на клиентите значително се промени во последниве години, Volksbank и Raiffeisenbank сакаат да ги преориентираат плаќањата во дигиталниот сектор.

Брунер смета дека затворените места не треба нужно да доведат до загуби.