Еден милион собрани насмевки, за подобра нега и грижа за децата

25

sb donacia05

По повод големиот свој јубилеј – 70 години постоење и функционирање, Стопанска банка реализира донација на софистицирана опрема во детските здравствени установи низ Македонија, чии средства беа собрани како резултат на големата хуманитарна акција Подари насмевка, која Банката ја организираше во период од јуни до октомври оваа година.

Станува збор за донација на уникатна медицинска опрема, единствена во државата и во регионот, напреден ехо апарат од производителот Mindray, со која ќе се овозможи подобра и навремена дијагностика и правилен медицински третман на децата, наменета за Детската клиника во Скопје, додека донацијата за останатите градови: Струга, Струмица, Куманово и Прилеп, претставува дополнителна поволност, бидејќи децата од различни реони не мора да доаѓаат во Скопје, како до сега, за да го направат соодветниот преглед.

“Во динамичното секојдневие, во кое главен приоритет на компаниите е да се постигнат квантифицирани цели, не смееме да заборавиме дека мисијата на компаниите не е само растот, успехот и профитабилноста, туку и да бидат општествено одговорни и да му возвратат на општеството за постигнувањата особено со поддршка на сограѓаните на кои најмногу им е потребна помош. Затоа сакаме да го одбележиме овој наш значаен јубилеј со нешто убаво и незаборавно за нашето окружување, за нашите клиенти и сограѓани и да покажеме дека Стопанска банка АД – Скопје останува лидер не само во банкарскиот сектор туку и во општествената одговорност, активност со која посебно се гордееме. 70 – годишнината ја прославивме заедно со нашите клиенти и токму денес ќе ја крунисаме со најголемата донација на Детската клиника – Скопје, како и со донација во здравствените домови низ Републиката“, изјави Диомидис Николетопулос, генерален извршен директор и претседател на Управен одбор на банката.

Акцијата ја започнаа вработените на Стопанска банка, кои први подарија насмевка, а за многу кратко време, во период од јуни до октомври беа собрани 1.000.000 насмевки. За секоја насмевка Стопанска банка донираше средства наменети за децата на кои им треба помош. Во хуманитарната акција се вклучија познати актери, водители, уредници, автори и други јавни личности давајќи свој личен придонес.