Една криптовалута нема да управува со сите

5

И во литературата и во реалноста, едно крипто-средство нема да управува со сите, откако адвокатите кои го застапуваат имотот на британскиот писател Џон Р.Р. Толкин презедоа правни мерки и го запреа ширењето на криптовалутата наречена JRR Token.

Адвокатите кои ја застапуваа сопственоста на Толкин рекоа дека производот, објавен во август, го нарушува трговскиот бренд на авторот, најпознат по трилогијата „Господарот на прстените“ и приказните за Средната Земја.

Веб-страниците кои продаваат и промовираат криптовалути, jrrtoken.com и thetokenofpower.com, прикажуваа слики од прстени, хобитски дупки и волшебник како Гандалф.

Претприемачот со седиште во САД ги платил судските трошоци за делото, за кои адвокатите велат дека се „значајни“.

Од тимот на Толкин поднеле жалба до Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) еден ден откако токените за криптовалутата ($ JRR) беа пуштени во продажба за да ги „организираат луѓето во заедничка цел да го направат JRR Token „единствениот токен“, кој ќе управува со сите“.

Ова е многу слично на репликата „еден прстен, кој ќе владее со сите“ од книгата „Господарот на прстените“, велат адвокатите.

И името на доменот jrrtoken.com, регистрирано во февруари 2021 година, е „специјално дизајнирано да ги заведе“ луѓето да веруваат дека постои легитимен деловен однос со авторот.

Инвеститорот тврди дека „фактот што спорното име на домен потсетува на заштитните знаци на апликантот е показател за пародијата предизвикана од брендот JRR Token, а не за некоја наводна лоша волја“.

А „JRR“ значело „Journey through Risk to Reward“, што е упатување на „уникатна форма на дигитална валута“.

Но, WIPO го отфрли ова, коментирајќи дека „комисијата не е свесна што всушност значи „патување низ ризик до награда“ и зошто терминот „патување“ е соодветен за купување токени“.

„Обвинетиот не прецизира зошто спорното име на доменот е хумористично, забавно или возбудливо, а не само име на домен избрано поради неговата сличност со заштитните знаци на имотот на Толкин за да се искористат комерцијалните придобивки од врската со него“.

И за WIPO, немаше сомнеж дека развивачот бил свесен за работата на Толкин и создал веб-страница „за да ја искористи славата на тие дела“.

На веб-страницата имало видео од Били Бојд, актерот кој го играше Пипин во филмовите и чудната изјава дека „Саруман се обидува да ја обедини Средната Земја под централизирана контрола, додека Друштвото сакало децентрализација. Криптовалутата е буквално децентрализирана мрежа“.

Преведени на 36 јазици, „Хобит“ и „Господар на прстените“ на Толкин се продадени во околу 100 милиони примероци.

Сè повеќе, новите криптовалути се обидуваат да ги искористат предностите на познатите брендови.

Во октомври, дигитален токен инспириран од јужнокорејската серија „Сквид гејм“ беше создаден преку бесрамна измама.