Египет купил половина милион тони руска пченица преку директно пазарење

32

Египет купил околу половина милион метрички тони руска пченица преку директно пазарење и успеал да добие пониски цени во преговорите отколку на вообичаените јавни тендери, велат четворица информирани трговци. Египет е меѓу најголемите увозници на пченица во светот, а минатата година се сврте кон директни зделки бидејќи војната во Украина ги попречи набавките.
Државната агенција за снабдување со стоки (ГАСЦ) купи околу 480.000 метрички тони руска пченица од трговската фирма Соларис во петокот по цена од околу 270 долари за тон, со CIF клаузула која му дозволува на продавачот да ги сноси сите трошоци до истовар на дестинацијата, рекоа трговците. GASC не беше веднаш достапен за коментар на информациите. Цената може да биде пониска од неофицијалниот праг што го постави руската влада за контрола на домашните цени на пченицата, велат трговците.