EIB и Allianz во заеднички фонд: 500 милиони евра за земјите во развој

29

Европската инвестициска банка (EIB) и Allianz Global Investors соопштија дека планираат да соберат 500 милиони евра (577,55 милиони американски долари) за фонд наменет за зајакнување на ублажувањето на климата и адаптацијата во земјите во развој.

Фондот за климатски активности во развој на пазарот (EMCAF), е најновиот објавен на разговорите за климата COP26 во Шкотска за да ги обедини јавните и приватните инвеститори – се повеќе се гледа како клучен начин да му помогне на светот да ги постигне своите цели за климата. Како и EIB и AllianzGI, фондот ќе има инвестиции од владите на Германија и Луксембург, Нордискиот развојен фонд, мајката на AllianzGI и шведскиот осигурител Folksam. EMCAF, кој ќе инвестира во други фондови и проекти фокусирани на климата, има визија да стане „главна иницијатива за инвестирање со влијание“, стил на инвестирање кој има за цел да го следи и мери влијанието на проектите што ги поддржува.

Поточно, таа се надева дека ќе започне климатски проекти во Африка, Азија, Латинска Америка и на Блискиот Исток, вклучително и во обновливите извори на енергија како што се сончевата енергија и ветерот, енергетската ефикасност во домувањето или индустријата и прилагодување на инфраструктурата за да се направи поотпорна.

Инвеститорите во фондот ќе добиваат извештаи со детали за постигнатото влијание, како што е количината на произведена обновлива енергија и избегнатите емисии на јаглерод.

„Поддршката на климатските проекти во земјите во развој е клучот за исполнување на климатските цели во Париз и за зајакнување на економската активност на терен“, рече заменик-претседателот на ЕИБ, Амброаз Фајоле.

Со ова ќе се испрати важен сигнал до конференцијата COP26 за моќта на јавно-приватните партнерства да го премостат финансискиот јаз за климата.

Како инвестициски советник на фондот, ЕИБ ќе биде одговорна за идентификување и проценка на потенцијалните инвестиции, додека AllianzGI ќе управува со фондот.