Економијата на ЕУ благо порасна на крајот на 2023 година, стагнација во еврозоната

17

Економијата на ЕУ забележа благ раст во четвртиот квартал од 2023 година, објави Европскиот завод за статистика, потврдувајќи ја оценката за стагнирачка активност во еврозоната.

Сезонски прилагодениот бруто-домашен производ (БДП) на ЕУ се зголемил во периодот од октомври до декември за 0,1 отсто во однос на претходните три месеци, покажуваат новите проценки на Европската статистичка служба. На крајот на јануари, пресметките покажаа стагнација на активноста. БДП на еврозоната остана на нивото на летниот квартал во последните три месеци од минатата година, ја потврдија статистичарите проценката од крајот на јануари.

Во периодот од јули до септември, активноста во двете области е намалена за 0,1 отсто во однос на претходните три месеци. Во групата водечки економии, најсилен раст забележа Шпанија, од 0,6 отсто. Следува Италија со раст на БДП од благи 0,2 отсто.

Во Франција активноста се задржа на нивото од претходниот квартал, а во Германија е намалена за 0,3 отсто. Убедливо најсилен квартален раст на БДП, според податоците на Евростат, забележаа Португалија и Кипар, од 0,8 отсто. Економската активност најмногу се намалила во Ирска, за 0,7 отсто.

Евростат немаше податоци за Грција, Хрватска и Малта. Во проценките од крајот на јануари наведоа дека имаат податоци за 18 земји кои сочинуваат 96 отсто од БДП на еврозоната и 94 отсто од БДП на ЕУ, но во извештајот има податоци од 12 земји-членки.

Словенија во водство
На годишно ниво, БДП на еврозоната се зголеми во периодот од октомври до декември за 0,1 отсто, по стагнацијата во претходните три месеци, потврди Евростат.

Тие благо ја зголемија проценката за растот на БДП на ЕУ во четвртиот квартал, од 0,2 на 0,3 отсто. Во периодот од јули до септември активноста се задржа на ниво на истиот период од 2022 година.

Активноста во Словенија порасна убедливо најсилно на годишна основа, за 2,6 отсто. Во групата се и Кипар и Португалија со раст на активноста од 2,3, односно 2,2 отсто.

Во групата водечки економии, најсилен раст забележа Шпанија, од 2,0 отсто. Следуваат Франција и Италија со стапки на раст од 0,7 и 0,5 отсто, соодветно.

Во Германија активноста е намалена за благи 0,2 отсто.

Најголем пад на активноста на крајот на минатата година забележа Ирска, за 4,8 отсто во однос на последните три месеци од 2022 година, покажува извештајот на Евростат.