Економијата на Украина ќе се намали за една петтина во 2022 година поради војната

6

Економијата на Украина ќе се намали за една петтина пред да закрепне во 2023 година. Ова го предвидува Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во сценарио кое предвидува примирје за неколку месеци.

Сепак, прогнозата може да биде загрозена од голем број ризици доколку воената акција ескалира или го ограничи извозот на гас или други суровини од Русија, се вели во редовниот извештај на ЕБОР за состојбата на економијата, цитиран од Блумберг.

Руската инвазија на Украина го создаде најголемиот шок за синџирите на снабдување барем од раните 1970-ти, според ЕБОР. Ова ги збуни синџирите на снабдување, ја попречи трговијата со енергија и го загрози извозот на храна, бидејќи и двете земји се лидери во земјоделскиот сектор.

„Во моментов се води војна на територии кои произведуваат 60% од бруто домашниот производ на Украина“, се вели во извештајот на ЕБОР. Околу 30 отсто од бизнисите го прекинаа производството, а потрошувачката на електрична енергија е еднаква на 60 отсто од предвоените нивоа, додава банката.

Прогнозата сугерира дека примирјето ќе биде договорено за неколку месеци и закрепнувањето на земјата ќе може да започне во 2023 година, кога економијата ќе порасне за 23%.

Во исто време, ЕБОР очекува дека руската економија ќе се намали за 10% оваа година и ќе стагнира во 2023 година. Руската рецесија би можела да биде уште позначајна доколку Европа го забрани или ограничи увозот на руска нафта или значајно ја ограничи употребата на рускиот природен гас.