Енергетската криза ја задржа нафтата над 80 долари

15

Нафтата се задржи над 80 долари за барел поради очекувањата дека енергетската криза од Азија до Европа ќе ја зголеми побарувачката и ќе ги заостри глобалните рамнотежи.

Фјучерсите на West Texas Intermediate пораснаа при тргувањето во Азија, откако во понеделникот затворија со 1,5 проценти зголемување. Пазарите на нафта се затегнуваат брзо во пресрет на зимата во Северната хемисфера, бидејќи недостатокот на природен гас и јаглен ја зголемува побарувачката за алтернативни горива за производство на енергија, како што се дизел и мазут. Претпазливоста на сојузот ОПЕК + во обновувањето на понудата го зголемува притисокот на цените нагоре.

Преминувањето на други горива ја менува пазарната структура на американскиот репер, што го води кон „биков“ модел кој покажува недостаток на понуда.

Ова исто така предизвикува подобрување на прогнозите за цените, откако Citigroup Inc. ја зголемува својата прогноза за четвртиот квартал за „брент“ на 85 долари за барел и вели дека цената може да скокне до 90 долари понекогаш поради фактори, вклучително и замена на гасот со нафта оваа зима.

ОПЕК + најверојатно ќе наиде на проблеми за да го задоволи растот на побарувачката до крајот на годината, според Вивек Дар, аналитичар во Commonwealth Bank of Australia.

„Ако цените на нафтата продолжат да се движат до 90 долари за барел, најверојатно ОПЕК ќе започне со „отворање на чешмата“ уште малку и ќе се обиде да го разлади пазарот“, рече Вејн Гордон, стратег во UBS AG Wealth Management.

„На некој начин, нафтата е патник во однос на цените на јагленот и гасот, така што многу ќе зависи од тоа колку е студена зимата“, рече тој.

Цени:

* West Texas Intermediate за испорака во ноември порасна за 0,3 проценти на 80,73 долари за барел на Њујоршката берза во 13:30 часот во Сингапур, откако во понеделникот порасна за 1,5 проценти.

* Брент за декември порасна за 0,2% до 83,84 долари за барел на ICE Futures Europe.