Ericsson очекува 5G претплатниците да достигнат 1 милијарда оваа година

16

Шведскиот производител на телекомуникациска опрема Ericsson очекува глобалните претплати за 5G мобилни услуги да надминат 1 милијарда во 2022 година. Во прогнозата на компанијата, цитирана од Ројтерс, се наведува дека растот ќе биде поддржан од побрзото ширење на новите комуникациски технологии во Кина и Северна Америка.

Слабеењето на глобалната економија и неизвесноста предизвикана од руската инвазија на Украина го намалија проектираниот број на 5G претплатници во 2022 година за околу 100 милиони.

Ericsson, конкурент на кинеската Huawei и финската Nokia, е водечки снабдувач на мобилна опрема, вклучително и 5G.

Претплатите на 5G услугите се зголемија за 70 милиони во првиот квартал од оваа година на околу 620 милиони. Оние на 4G исто така се зголемија за 70 милиони на околу 4,9 милијарди ширум светот.

Мобилните мрежи од петтата генерација, познати како 5G, нудат многу повисоки брзини на пренос на податоци од претходната генерација, ветувајќи дека ќе ги поврзат уредите на начин што би можел да овозможи футуристички карактеристики како што е автономното возење.

Ericsson очекува 5G претплатниците во светот да бидат 4,4 милијарди до 2027 година.

Растот на корисниците на 4G се очекува да достигне врв оваа година, а потоа да почне да опаѓа бидејќи повеќе претплатници почнуваат да мигрираат на 5G, според прогнозите на компанијата.

„Цените за 5G телефоните исто така паднаа во последниве години, а најевтиниот сега чини околу 120 долари. Ова исто така помогна да се зголеми усвојувањето на 5G. Кина додаде околу 270 милиони корисници во 2021 година во споредба со Северна Америка, која додаде 65 милиони#, изјави извршниот директор на Ericsson, Питер Џонсон.