Етереум проби над 4.000 долари – што да очекуваме?

77

Етереум, втората по големина крипто-валута според пазарната капитализација, ја зголеми вредноста над 4.000 долари за прв пат од 14 мај.

Сега се тргува по цена од околу 4.200 долари, што претставува зголемување од 16.50% во последната недела.

Најновиот пораст се должи на повторното појавување на популарноста на незаменливите токени (NFT), протоколите DeFi и одобрувањето на првиот во САД биткоин фјучерс.

Биткоинот, најголемата криптовалута по пазарна капитализација, достигнa ново највисоко ниво на сите времиња од околу 66.900 долари, откако првиот берзанско тргуван фонд за БТК на ProShares започна со тргување претходно оваа недела. што им овозможи на инвеститорите да најдат експозиција на БТК без директно да се купува.

Вестите помогнаа да се зајакне поширокиот пазар на крипто-валути, при што вкупната пазарна капитализација на крипто достигна ново највисоко ниво на сите времиња од над 2,6 трилиони долари.

Денес, цената на Ethereum ја достигна највисоката вредност од мај, во исто време кога Биткоин го достигна претходното највисоко ниво од 64.800 долари.

За да го достигне претходното највисоко ниво, ЕТХ двојно се зголеми за помалку од еден месец, но цената падна толку брзо колку што скокна. До 23 мај, Етереум се врати на 2.110 долари.

Монетата потоа потроши неколку месеци, се движеше помеѓу 2.000 и 3.000 долари, пред конечно да пробие 3.000 долари на почетокот на август.

Зголемената популарност на NFT и на децентрализираното финансирање (DeFi) му помогна на Етериум да ја поврати доминацијата на пазарот.

Питер Бренд, 40-годишен ветеран во трговијата, верува дека ценовната акција на ЕТХ од средината на мај доведе до формирање на модел на „чаша и рачка“ во неговиот дневен графикон.

Овој тип на технички модел се смета за силен сигнал, кој го проширува нагорниот тренд и се користи за да се идентификуваат можностите за негово продолжување. Ова сугерира дека Етереум сега е позициониран да скокне за 134%, надминувајќи го нивото од  9.000 долари.

Таквата цел нагоре се одредува со мерење на растојанието помеѓу дното на чашата и нивото на пробив на моделот и поставување на ова растојание над точката на пробив.

Вреди да се напомене дека Етереум мора да држи над 4.000 долари за да ја надмине нагорната перспектива. Сите знаци на слабост на сегашното ниво на цените може да ги поттикнат инвеститорите да продаваат за да избегнат значителни загуби.

Врз основа на историјата на трансакциите, скокот на надолниот притисок може да го поттикне ЕТХ на 3.400 долари пред да продолжи трендот на раст.