ЕЦБ: Банките сè уште не го почувствуваа целосниот ефект на кризата

53

Целосниот ефект на корона-кризата врз банките во еврозоната сè уште не е почувствуван, бидејќи политичката поддршка досега ги маскираше загубите, предупредија неколку членови на управниот одбор на Европската централна банка.

“Кризата не е завршена и нејзиното економско влијание сепак ќе се почувствува. Банките во еврозоната најверојатно ќе се соочат со значителни загуби и дополнителен притисок врз нивните веќе слаби можности за профитабилност. Тие мора да бидат крајно внимателни во распределбата на дивидендите, осигурувајќи дека нивниот капитал е во состојба да ги апсорбира овие загуби“, рече ирскиот гувернер Габриел Махлуф.

Махлуф разговараше со неколку свои колеги од одборот, вклучувајќи го и литванскиот гувернер Витас Василијаускас, кој исто така предупреди на слични ризици.

“Главниот проблем што претстои е бранот банкроти“, рече Василијаускас, додавајќи дека лани банкротите во Литванија паднале за 50%. “Тоа значи дека можеме да очекуваме големо зголемување оваа година. Овој ризик е многу важен“, коментира тој.

Клучен предизвик е компаниите поддржани од низа владини мерки во 2020-та година да се најдат во ранлива финансиска состојба кога овие програми ќе бидат откажани. Ова ќе изврши притисок врз банкарскиот систем, кој исто така доби капитал и ликвидност од регулаторите.

“Иако останувам премногу оптимист во врска со среднорочните перспективи, се плашам дека знаците на пандемија ќе бидат повидливи во 2021-ва година“, рече гувернерот на грчката централна банка Јанис Стурнарас. “Мораториумите за исплата на заемите и мерките за фискална поддршка спречија огромни неплаќања на обврските од должници во 2020-та година“, рече тој.

Кипарскиот гувернер Константинос Херодоту, од своја страна, додаде дека ефектите врз банкарскиот систем може да се почувствуваат следната година, бидејќи „резултатите од пандемијата во однос на влијанието врз заемите и кредитниот ризик ќе станат јасни во 2021-ва година“.

Гувернерот на италијанската централна банка Игнасио Виско исто така предупреди дека штетата на банките зависи од составот на нивните портфолија на заеми, што значи дека најголемите заемодаватели можеби не се најголем проблем за финансиската стабилност.

“Малите и средни банки може да бидат оние кои најмногу страдаат од економските последици од пандемијата“, предупреди тој.