ЕЦБ треба да престане да ги зголемува каматните стапки

14

Најмоќната земја во еврозоната, Германија, е погодена од токсична мешавина на слаба трговија со клучниот партнер Кина, пад во главните производствени и градежни сектори, па дури и некои егзистенцијални прашања за бизнис модел заснован на евтино гориво од Русија, велат експертите.

Економските проблеми во Германија го забавуваат растот во еврозоната како целина и се закануваат да ја турнат во рецесија, наместо посакуваното „меко приземјување“, односно умерен раст и инфлација. „Имаше голем шок во понудата и јасно е дека инфлацијата ќе биде многу краткотрајна“, рече Ричард Портес, професор на Лондонската школа за економија, според Ројтерс.

Според него, постојат одредени сличности меѓу околностите во еврозоната во 2011 година и сега, но дека сега европскиот југ не е во епицентарот на проблемот, туку „болната од Европа“ е нејзината економски најмоќна земја. Експерти од Комерцбанк и ИНГ оценуваат дека ЕЦБ отиде предалеку со зголемување на каматните стапки, што го загрози растот на БДП.

ЕЦБ намерно ја намали економската активност со повисоки каматни стапки во обид да ја ограничи инфлацијата, која минатата година во еден момент беше двоцифрена. Повисоките трошоци за задолжување се особено штетни за производителите, бидејќи тие зависат од инвестициите, а Германија го има најголемиот индустриски сектор во ЕУ.

Експертите посочуваат дека ЕЦБ не треба дополнително да ја заостри монетарната политика, како и да не прави експлицитна врска помеѓу базичната инфлација (која ги исклучува цените на храната и енергијата) и потребата од континуирано зголемување на каматните стапки. ЕЦБ сега може само некое време да ги задржи постојните каматни стапки на нивното сегашно ниво.