ЕУ е подготвена да го реформира енергетскиот пазар

65

Министрите за енергетика на земјите од Европската унија денеска ќе се сретнат во Брисел за да разговараат за претстојните реформи на енергетскиот пазар, пренесува Ројтерс.
Брисел е подготвен да предложи ревизија на пазарот следниот месец, но земјите од блокот веќе се поделени околу тоа како да го „поправат“ енергетскиот систем – или дали воопшто треба да се поправи.

Минатата година Европската комисија вети дека ќе ги реформира правилата на пазарот на електрична енергија, по рекордно високите цени на бензинот, што доведе до скок на цената на струјата за европските компании и граѓани.

Целта е да се реформира пазарот на електрична енергија, да се заштитат сметките за потрошувачка на енергија од краткорочни промени во цените на фосилните горива и да се обезбеди раст на европскиот удел на евтина обновлива електрична енергија, што може дополнително да се намали.

Сепак, земјите-членки на ЕУ сè уште не се договориле како треба да се одвиваат реформите.

Шпанија, Грција и Франција се меѓу оние кои бараат радикални реформи.

Во документот што Ројтерс го сподели со земјите од ЕУ, Шпанија рече дека реформите треба да им помогнат на државните регулатори да потпишат долгорочни договори со производителите на електрична енергија за да платат фиксна цена за електрична енергија.

Производителите на нуклеарна и обновлива енергија ќе добијат „договор за ексклузивност“ од владата по стабилни цени за производство на електрична енергија со децении.

Франција предлага потпишување долгорочни договори со фиксни цени со енергетските компании.

Германија, Данска, Летонија и четири други земји се против радикалните реформи и ја предупредија ЕУ да не го реформира „кризниот модел“, многу сложен систем за кој беа потребни децении да се развие.

Сметаат дека постојниот енергетски пазар во ЕУ функционира добро и со години одржуваат ниски цени на струјата со помош на обновливите извори на енергија и избегнуваат недостиг во снабдувањето со електрична енергија.

Тие земји поддржуваат само ограничени промени, како на пример овозможување на потрошувачите полесно да избираат помеѓу променливи и фиксни цени.

Официјални претставници на ЕУ велат дека Брисел сега се чини дека „се приклонува“ кон умерени промени.

Фото: Pixabay