ЕУ го предупреди Маск: Ќе има цензура во Twitter

85

Властите на Европската унија го предупредија ексцентричниот милијардер Илон Маск, кој ја купува социјалната мрежа Twitter, дека ќе мора да го почитува правото на ЕУ и покрај неговите декларации за целосна слобода на говор. Во спротивно, социјалната мрежа ќе се соочи со казни или дури и блокади во голем дел од Европа.

Според претставници на Европската комисија, цитирани од „Фајненшл тајмс“, Маск е должен да ублажува нелегална и злонамерна содржина. „Ги поздравуваме сите. Отворени сме, но по наши услови. Барем знаеме што да му кажеме: „Елон, има правила. Добре дојдовте, но ова се нашите правила. Вашите правила нема да важат овде“, категорична е Комисијата.

Маск е цврст поддржувач на правото да се изрази својата гледна точка. Во понеделникот, тој рече дека „слободата на говор е основата на функционалната демократија“ и го нарече Twitter „дигитален градски плоштад кој дискутира за теми од витално значење за иднината на човештвото“.

Коментарите на ЕУ дојдоа само неколку дена по законот со кој се бара од технолошките гиганти поагресивно да гледаат несоодветна содржина на социјалните мрежи, додека Маск ги објави плановите за олабавување на политиката за умереност на Twitter и се опиша себеси како „апсолутист на слободата на говорот“.

Според претставникот на Европската комисија, Тиери Бретон, непочитувањето на одредбите од новиот Закон за дигитални услуги може да доведе до тажни последици. За почеток, ако социјалната мрежа не успее да се справи со умереноста, како што се гледа во Брисел – борбата против т.н. „говор на омраза“ и други проблеми, Twitter ќе се соочи со казна од 6% од годишниот приход, а потоа, доколку мрежата не ја промени политиката, со целосна забрана за активности во Европа.

Законот за дигитални услуги бара социјалните мрежи како што е Twitter да им откријат на регулаторите како да се справат со дезинформациите и воената пропаганда. Секако, новиот закон не се однесува само на оваа социјална мрежа, туку и на другите технолошки гиганти како Facebook и Google.

Покрај тоа, минатиот месец ЕУ воведе т.н „Закон за дигитални пазари“, кој ги ограничува „моќите“ на технолошките гиганти. Конкретно, не дозволува платформите да ги промовираат сопствените услуги на штета на таквите понуди од конкурентите.