ЕУ ќе ја испитува Русија за цените на гасот, Путин гледа “зелена хистерија на пазарот

47

Европската комисија ги разгледува жалбите од некои земји на ЕУ дека Русија ја користи својата позиција како главен снабдувач за да го стимулира зголемувањето на цената на гасот во Европа, изјави во вторникот шефот за енергетската политика на блокот.

Рускиот добавувач „Газпром“ ги исполнува своите обврски за продажба според долгорочни договори, но не додава повеќе. Ова доведе до обвинувања од страна на пратениците на Европската унија дека компанијата ги зголемува цените на гасот во Европа, кои достигнаа рекордни нивоа поради ограничената понуда и други фактори.

„Ја разгледуваме оваа изјава заедно со извршниот потпретседател Вестагер, која е задолжена за правилата за конкуренција, бидејќи ова е, се разбира, многу сериозна работа“, изјави за Ројтерс европскиот комесар за енергија Кадри Симсон.

„Нашата првична проценка сугерира дека Русија ги исполнува своите долгорочни договори“, рече Маргрет Вестагер во писмениот одговор на прашањата.

„Газпром“ и Кремљ постојано повторуваат дека Русија им доставува гас на своите клиенти во согласност со постојните договори. Русија е најголемиот снабдувач на гас во Европа, придонесувајќи со 43% од увозот на гас во 27 -те земји во Европската унија минатата година.

Москва чека регулаторно одобрување за гасоводот „Северен тек 2“ за да започне да пумпа гас за Германија. Противниците на гасоводот велат дека Русија извршила притисок да се обиде да го забрза одобрувањето на проектот со тоа што не доставува дополнителен гас за Европа.

Брисел следната недела ќе објави „прирачник“ со опис на способноста на земјите да одговорат на зголемените цени на енергијата, како што се субвенции за потрошувачите и даночни олеснувања за енергија, мерки што некои влади веќе ги воведоа.

Симсон рече дека исто така, „ќе се разгледаат чекорите што можат да се преземат на ниво на ЕУ за да не направат подобро подготвени за слични ситуации во иднина“.

Земјите, вклучувајќи ги Шпанија, Франција и Полска, рекоа дека ценовната криза мора да се исполни со координиран одговор на ЕУ, како што се реформи во регулативите на пазарот на енергија на ЕУ или вкупно купување гас од земјите -членки.

Симсон додаде дека побрзата транзиција кон зелена енергија ќе биде најефективниот начин да се заштити Европа од идните скокови на цените на фосилните горива.

ЕУ се подготвува да спроведе голем број мерки за побрзо намалување на емисиите на штетни гасови оваа деценија, вклучително и даноци за горива што загадуваат, нов пазар на јаглерод за згради и транспорт и фонд од неколку милијарди евра за да им помогне на потрошувачите со ниски приходи да инвестираат во зелени решенија.

„На крајот на краиштата, решението е исто, без разлика дали станува збор за цените, безбедноста на снабдувањето или климата: зголемувањето на локалната, достапна и обновлива енергија е патот напред“, рече Симсон.

Реформа на пазарот

Франција, Шпанија и три други европски земји го повикаа блокот да преземе итни мерки за да го ублажи влијанието на зголемените цени на гасот – и да ја испита нивната причина.

Министрите за финансии на Франција, Шпанија, Грција, Чешка и Романија издадоа заедничка изјава во која ја повикуваат Европската унија да развие прирачник за „веднаш да одговори на драматичните скокови на цените“. Тие повикаа на истрага за пазарот на гас, рекоа дека блокот треба да ги координира набавките за „да ја зголеми нашата преговарачка моќ“ и побараа преглед на пазарите на енергија.

Растечките цени на енергијата веќе влегуваат на пазарите на обврзници – трошоците за позајмување на Велика Британија се зголемија во вторникот, бидејќи цените на природниот гас достигнаа највисоко ниво – и постои зголемена загриженост дека индустријата ќе се соочи со застој, доколку цените продолжат да растат.

Петте влади повикаа на:

* Заеднички пристап и алатки за одговор на ЕУ;
* Истрага за да се разбере зошто сегашните договори за гас се недоволни;
* Реформа на пазарот на електрична енергија на големо;
* Енергетска независност; диверзификација на залихите;
* Попредвидливи цени на јаглеродот и помала нестабилност на пазарот.

Зелена хистерија

Рускиот претседател Владимир Путин во вторникот ја обвини транзицијата кон зелена енергија и ниските инвестиции во екстрактивната индустрија за „хистерија и одредена конфузија“ на европските енергетски пазари.

Русија, голем извозник на нафта и гас, се соочува со притисок да се посвети на „нулта емисија“ во пресрет на Конференцијата на ОН за климатски промени (COP26), која започнува во Глазгов следниот месец и има за цел да преговара за нови политики за борба против климатските промени.

Путин сè уште не кажал дали ќе присуствува

Тој на состанокот на владата во вторникот рече дека е од витално значење за зелената транзиција да помине без проблеми и ги критикуваше, како што рече, „неурамнотежените одлуки“ и „драстичните чекори“.

„Гледате што се случува во Европа. Има хистерија и одредена конфузија на пазарот. Зошто? Бидејќи никој не го сфаќа сериозно “, рече тој.

„Некои луѓе шпекулираат за климатските промени, некои потценуваат некои работи, некои почнуваат да ги намалуваат инвестициите во екстрактивните индустрии. Мора да има непречена транзиција”, рече тој.

Тој повика на одржлив развој на секторите за нафта, гас и јаглен и рече дека е важно да не се игнорира.