ЕУ ќе наложи 90% полнење на складиштата на гас за следната зима

33

Европската комисија во среда (23 март) ќе поднесе предлози со кои ќе ги обврзе земјите од ЕУ да ги наполнат своите продавници за гас најмалку 90% пред следната зимска сезона и да воведат нова шема за сертификација за да се спречи манипулација со складирањето на гас од странски оператори.

Предлогот ќе биде претставен пред дводневниот самит на ЕУ оваа недела (24-25 март), на кој лидерите на ЕУ ќе разговараат за енергетската безбедност во услови на тензии околу испораките на гас предизвикани од рускиот напад врз Украина.

„Сегашната геополитичка ситуација бара дополнителни краткорочни мерки за решавање на нерамнотежата на енергетскиот пазар и безбедноста на снабдувањето во годините што доаѓаат“, се вели во нацрт-регулативата за безбедност на снабдувањето (регулатива SoS), последен пат изменета во 2017 година.

„Предложената стапка на полнење од 90% е неопходно и соодветно ниво за да се обезбеди сигурност на снабдувањето во текот на зимата во случај на сериозни нарушувања во снабдувањето“, се вели во нацрт-регулативата, според Euractiv.com.

Цените на плинот на европските пазари драстично пораснаа од есента, поттикнати од намалените испораки од цевководи кои доаѓаат од Русија и недоволното ниво на складирање во текот на летните месеци.