Еуфоријата на Волстрит стивна, тргувањето повторно е повнимателно

14

Внимателно се тргуваше во четвртокот на Волстрит, втор ден по ред, бидејќи еуфоријата поради олабавувањето на инфлациските притисоци стивнува, па се чекаат нови вести кои можат да влијаат на насоката на пазарот.

Dow Jones загуби 0,13 отсто, на 34.945 поени, додека S&P 500 порасна за 0,12 отсто, на 4.508 поени, а индексот Nasdaq 0,07 отсто, на 14.113 поени.

По силниот скок на цените на акциите во вторникот, благодарение на податоците за забавувањето на инфлацијата во САД, во последните денови тргувањето беше претпазливо.

Некои инвеститори не сакаат да преземаат дополнителни ризици, некои мислат дека можат
Олеснувањето на инфлацијата ја поддржува тезата дека ФЕД нема да има потреба дополнително да ја заостри монетарната политика, дека циклусот на зголемувања на каматните стапки е завршен.

Дополнително, низа неодамнешни податоци покажуваат дека економијата продолжува да расте релативно стабилен, односно и покрај наглото зголемување на каматните стапки во последната година и пол, таа избегна рецесија.

Сепак, повисоките камати ќе го намалат кредитирањето, а со тоа и потрошувачката, што ќе го забави растот на економијата и ќе ја притисне заработката на компаниите.