Евергранде не плаќа камати? Германски економски аналитичар тврди дека банкротирала

53

Додека Еверграндe се бори со плаќањата на каматите и затоа продава корпоративни приватни авиони, луксузни недвижнини и делови од својата деловна империја, германски финансиски аналитичар тврди дека во моментов сме сведоци на прикривање на монументални размери.

Кредитниот аналитичар Марко Мецлер во неколку наврати истакна дека е скептичен за низата медиумски извештаи кои се повикуваат на анонимни извори кои тврдат дека Еверграндe успеал да ги запази роковите за исплата на каматата на обврзниците, пишува порталот Азијамаркетс.

„Загрижува фактот што нема потврди за прием на уплатата од ниту еден официјален извор и дека изворите се третираат на таков нетранспарентен начин“, вели Мецлер во интервју за германскиот магазин Менаџер.

Секој рок предизвикуваше голема загриженост на светските пазари како што се приближуваше, а таа голема загриженост набрзо исчезна кога беше објавена веста дека рокот е испочитуван „за влакно“. Мелцер вели дека си ја завршил домашната задача и дека и покрај тоа што се распрашувал со голем број инвеститори, сè уште не сретнал потврдни информации за наплатата на некоја од овие каматни стапки.

Евергранде и Ситибанк досега ниту еднаш официјално потврдија исплата на 83 милиони долгови. Побаравме многу инвеститори кои ги познаваме и никој ништо не ни потврди, вели Мелцер.

Единствениот извор, на кој се повикуваат Њујорк тајмс и други медиуми, наводно анонимен човек од банкарскиот сектор, редовно се јавува неколку часа пред истекот на рокот и вели дека ја примил исплатата, додава тој.

Во правна смисла, Евергранде не банкротирал, ниту пак порталот АзијаМаркетс тврди дека со акциите на компанијата се тргува додека е неадекватно. Сепак, поранешниот директор на „Фич рејтингс“, Мецлер, вели дека верува дека во таа компанија е во полн ек банкротот.

Евергранде и Ситибанк официјално не потврдија никакво плаќање иако поминаа повеќе од 30 дена од крајниот рок, вели Мелцер и додава дека постојат сериозни причини да се сомнева дека парите биле исплатени на некој друг освен на поединечни доверители на некои офшор обврзници.

Според мене, тоа очигледно значи дека Евергранде во голема мера банкротирал, а тоа значи и дека сите други обврзници се технички веќе со неисполнети обврски. Тоа повлекува и дека инвеститорите технички можат да поднесат барање за стечај, продолжува Мелцер и заклучува дека доколку некогаш биде ликвидиран Евергранд, тие ќе можат да платат само 5% од вкупните обврски.

Доколку теоријата на Мелцер е точна, во наредниот период ќе почувствуваме уште поголеми бранови на светските пазари. Веќе во среда, на 10 ноември, истекува грејс периодот за исплата на камата на 3 американски обврзници, со вкупна вредност од 148,2 милиони долари. Ист грејс период за уплати имаа и на 24 октомври и на 6 ноември. Севкупно, Евергранд требаше да издвои околу 317,5 милиони долари.