Evergrande повторно за влакно избегна суспендирање на плаќањата

5

Некои сопственици на обврзници на China Evergrande Group добија задоцнети камати непосредно пред истекот на грејс периодот, што и дава повеќе време на градежната компанија зафатена со долгови во нејзините напори да собере средства преку продажба на средства, пренесува Bloomberg.

Некои иматели на доларски обврзници кои доспеваат во 2024 година се известени дека биле исплатени во четвртокот, според извори запознаени со предметот, кои сакале да останат анонимни поради приватната природа на плаќањата.

Evergrande го пропушти плаќањето на каматата што доспеваше на 29 септември, по што започна 30-дневен грејс период пред инвеститорите да објават суспензија на плаќањата. Ова е втор пат овој месец градежната компанија задолжена да избегнe прекинување на плаќањата.

Новото плаќање на странските сопственици на обврзници доаѓа во време на распродажба на кинески непотребни обврзници, кои беа поттикнати во четвртокот од страна на Kaisa Group Holdings, еден од најголемите издавачи на долгови во долари во секторот за недвижности.

Evergrande се оттурна од работ на суспендирање на плаќањата минатата недела, откако плати друга задоцнета камата пред крајот на грејс периодот. Иако исплатата изненади некои инвеститори, доларските обврзници на компанијата остануваат во депресија додека доверителите се подготвуваат за можно реструктуирање на долгот, кое би можело да биде едно од најголемите во историјата на Кина.

Консултантите на Evergrande и сопствениците на обврзници потпишаа договори за необјавување на почетокот на оваа недела во подготовка за потенцијални разговори за управување со долгот на градежната компанија. Консултантите и сопствениците на обврзници разменуваат информации со компанијата како прв чекор кон преговорите за сеопфатно реструктуирање на долгот.

Исплатата му дава повеќе време на Evergrande во напорите да собере средства преку продажба на средства. Кинеските власти веќе почнаа да ги поставуваат основите за потенцијално реструктуирање со ангажирање сметководствени и правни експерти за да ги прегледаат финансиите на компанијата.

Властите побараа од основачот на Evergrande, милијардерот Хуи Ка Јен да го искористи своето лично богатство за да ги ублажи проблемите со долгот на имотниот гигант. Упатството додава на знаците дека Пекинг не сака да ја спаси компанијата, иако кризата се шири и на други градежни компании, влошувајќи го расположението за недвижности и создавајќи ризик од превирања во втората по големина економија во светот.

Водечкиот кинески регулатор ги повика компаниите оваа недела „активно да се подготват“ за плаќање на нивните странски обврзници.