Evergrande сè уште не ги плаќа долговите

63

Потонатата во долгови и соочена со банкрот кинеска компанија Evergrande изгледа дека ќе го пропушти третиот круг на исплата на обврзници, пренесе Ројтерс. Според коментарите на експертите – ѕидот од обврски за отплата на долгот станува се поголем и непробоен.

Вкупно 38,8 милијарди американски долари офшор обврзници ќе доспеат од октомври до крајот на 2022 година, според брокерската агенција CGS-CIMB. Следниот долг од 6,2 милијарди долари во плаќања ќе дојде во јануари.

Рокот за отплата на Evergrande од 148 милиони долари е денеска, но сопствениците на обврзници не добија ништо до крајот на азиското тргување во понеделникот.

Пазарите очекуваат компанијата повторно да пропушти плаќања, како што тоа го направи со две други очекувани плаќања во септември.

Пазарите на кинески обврзници со висок принос повторно беа насочени кон други кинески компании за недвижности. Инвеститорите го зголемуваат стравот од „зараза“ што се шири брзо во секторот на земјата, што генерира профит од 5 трилиони долари и води значителен дел од кинеската економија.

Во исто време, акциите на подружница на Evergrande за електрични автомобили скокнаа за повеќе од 10%, по нарачката да започне со производство на електрични автомобили следната година.