Еверграндe треба да плати милијарда долари, го продава своето седиште во Хонг Конг

19

China Evergrande Group во неделата соопшти дека на една од нејзините подружници, Evergrande Group (Nanchang) Co, Ltd, и е наложено да му плати на гарантот 1,08 милијарди долари (7,3 милијарди јуани) за неисполнување на своите должнички обврски.

Во јули 2021 година, гарант, кој не беше именуван во изјавата, обезбеди гаранција за заемите на одредени субјекти контролирани од Евергранде, се вели во соопштението на компанијата за берзата во Хонг Конг, пренесува Ројтерс.

Еверграндe обезбеди контрагаранции во форма на залог на вкупно 1,3 милијарди акции што ги чуваше во Shengjing Bank Co., Ltd.

„Бидејќи позајмувачите не ги отплатиле заемите, апликантот ги исполнил своите обврски од гаранцијата и побарувал од нашата подружница врз основа на залогот“, се вели во соопштението на Евергранде.

Пресудата е „дека гарантот има приоритет да добие надомест од продажбата на акции“, и дека „обемот го покрива износот што го платил апликантот (7,3 милијарди јуани)“.