Еврокомесарот за трговија: Војната ќе го забави, но нема да го запре растот на ЕУ

25

„Војната во Украина ќе го забави економскиот раст на Европската унија, но нема да го запре“, изјави денеска во Маракеш европскиот комесар за трговија Валдис Домбровскис на Годишниот состанок на Европската банка за обнова и развој.

ЕУ е подготвена да ја продолжи суспензијата на увозните давачки и квоти за целиот увоз на стоки од Украина и да подготви план за намалување на нејзината зависност од руските фосилни горива.

ЕУ е подготвена да ја продолжи суспензијата на увозните давачки и квоти за целиот увоз на стоки од Украина.