Европска комисија: Европската економија е силна и покрај глобалните предизвици

8

Европската економија сè уште е силна и покрај глобалните предизвици, се вели во пролетната економска прогноза на Европската комисија (ЕК) објавена денеска.

Во првиот квартал од оваа година, европската економија забележа умерен раст и со тоа го отфрли стравот од рецесија, за што придонесоа пониските цени на енергијата, силниот пазар на труд и намалувањето на проблемите поврзани со набавките, наведува ЕК.

Во првиот квартал растот на БДП во ЕУ беше 0,3 отсто во однос на претходниот квартал, а БДП во еврозоната порасна за 0,1 отсто.

Врз основа на успешниот почеток во првиот квартал, економските експерти заклучуваат дека европската економија ќе порасне за 1,0 отсто во 2023 година, а за 1,7 отсто во 2024 година.

Овие бројки одразуваат малку поголем оптимизам во споредба со претходната прогноза што ЕК ја објави во февруари, предвидувајќи економски раст од 0,8 отсто во 2023 година и 1,7 отсто во 2024 година.

ЕК сега прогнозира дека растот на БДП во еврозоната ќе биде 1,1 отсто во 2023 година и 1,6 отсто во 2024 година.

Годишната стапка на инфлација во еврозоната се очекува да биде 5,8 отсто во 2023 година, а да се намали на 2,8 отсто во 2024 година.

Од главните економски показатели се констатира дека економскиот раст продолжува и во вториот квартал.

Европската централна банка (ЕЦБ) и другите европски централни банки се приближуваат кон крајот на циклусот на зголемување на каматните стапки, но трошоците за позајмување ќе продолжат да бидат високи, а пристапот до кредити отежнат, што негативно ќе влијае на новите инвестиции, особено на инвестициите во градежништвото. на нови станови.

Стапката на инфлација сè уште е висока, како и основната стапка на инфлација, признава ЕК.

Додека инфлацијата полека опадна во првиот квартал поради пониските цени на енергијата, базичната инфлација сè уште е постојана, достигнувајќи рекордни 7,6 отсто во март.

Според прогнозите, основната стапка на инфлација за 2023 година ќе биде 6,1 отсто, а се очекува да падне на 3,2 отсто во 2024 година.

Пазарот на трудот останува отпорен на економското забавување, а стапката на невработеност во ЕУ беше на рекордно ниско ниво од 6,0 отсто во март.

Според прогнозата, стапката на вработеност годинава ќе се зголеми за 0,5 отсто, а во 2024 година за 0,4 отсто.

Засега растот на платите заостанува зад инфлацијата, според ЕК.

Стапката на јавниот долг се очекува да падне особено во 2024 година. Владите на европските земји повеќе нема да мора да субвенционираат енергија, бидејќи се очекува таа да биде поевтина.

Според тоа, државниот дефицит на ЕУ ќе биде нешто помал.

Учеството на јавниот долг во однос на БДП ќе падне под 83,0 отсто во ЕУ во 2024 година и на 90,0 отсто во еврозоната, со значителни разлики меѓу членките на ЕУ.

Секоја година, Европската комисија објавува две детални економски прогнози во пролет и есен и две привремени економски прогнози во зима и лето.

Следниот извештај на Европската комисија се очекува во јули.