Европските берзи пораснаа на почетокот на неделата

16

На европските берзи утрово пораснаа берзанските индекси, што најмногу се должи на растот на цените на акциите во рударскиот сектор поради растот на цените на суровините.

Индексот STOXX 600 на водечките европски акции во 9:30 часот порасна за 0,5 отсто, враќајќи дел од минатонеделните загуби.

Лондонски FTSE индекс утринава зајакна 0,63 отсто, на 7.525 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,48 отсто, на 15.815 поени, а париски CAC за 0,68 отсто, на 7.290 поени.

Во исто време, најмногу пораснале цените на акциите во рударскиот сектор, во просек за 2,2 отсто. Ова е благодарение на зголемувањето на цените на суровините бидејќи инвеститорите се надеваат на поголема побарувачка од Кина.