Европските компании размислуваат за преселба од Хонг Конг

26

Европските компании се повеќе размислуваат за преместување на својот персонал од Хонг Конг, соопшти Комората на европски бизнисмени, додека градот е посветен на стратегијата Covid Zero, која речиси сите земји, освен Кина, ја напуштаат.

Строгите мерки за карантин во Хонг Конг натераа многу компании да размислат за преструктуирање на барем дел од нивниот бизнис во места како Сингапур, изјави претседателот на Европската стопанска комора во Хонг Конг, Фредерик Голоб, за телевизијата Блумберг.

„Може да претпоставите дека во повеќето сали за состаноци низ Европа и Хонг Конг, ова е прашање за дебата“, рече тој. „Вие навистина не можете да го избегнете кога станува збор за ограничувања“.

Неговите коментари дојдоа еден ден откако извршниот директор на градската управа, Кери Лам, рече дека врските на Хонг Конг со Кина се поважни од меѓународните деловни и глобални патнички врски, што помогна да се зајакне градот како азиски финансиски центар. Се очекуваше Лам да разговара за нејзиниот одговор на коронавирусот во своето годишно обраќање во средата.

Европската стопанска комора во Хонг Конг – чадор -група што ги претставува земјите на ЕУ – издаде отворено писмо во август, предупредувајќи ја Лам дека нејзините контроли на пандемијата го загрозуваат угледот на Хонг Конг како глобален финансиски центар. Во исто време, истражувањето на Американската комора претходно оваа година покажа дека повеќе од 40 проценти од нејзините членови изјавиле дека може да го напуштат градот.

И покрај фактот дека не е регистрирана локална инфекција со коронавирус повеќе од еден месец, Хонг Конг бара од жителите што се враќаат од патувања да поминат дури 21 ден во хотелски карантин, дури и ако се целосно вакцинирани. Ова ги фрустрираше странските стопански комори и жители и придонесе – покрај кинеското наметнување закони за национална безбедност – за рекорден одлив на жители.

„Нема огромен одлив на компаниите во Хонг Конг“, рече Голоб, „но постои тенденција да се преструктуираат функции, делови или цели тимови, или во некои случаи, навистина, преместување на цели компании на други локации во Азија“.

Сепак, Голоб рече дека за компаниите на ЕУ во Хонг Конг е подеднакво важно нивните претставници да можат да патуваат во Кина, која е главен трговски партнер на блокот.