Евровизија ја подготвува првата NFT песна во својата историја

49

Евровизија 2022 стана првото издание во историјата на музичкиот натпревар во кој уметникот ја објави својата песна како NFT (Non-Fungible-Token), стана јасно оваа недела.

Ѕвездата на оваа иновација ќе биде швајцарскиот претставник Мариус Беар, кој во Торино ќе ја изведе својата песна „Boys Do Cry“ од 10 до 14 мај. Фановите на уметникот и песната ќе можат да ја купат изведбата како незаменлив знак.

Веста ја објави „Soundpickr“, платформа за анализа на музички податоци, тргување со музика и NFT. Компанијата е основана на крајот на 2020 година со фокус на музичката индустрија. Оттогаш, многу уметници во NFT технологијата ја видоа очекуваната отскочна даска за да се претстават и да допрат до поширока публика со нивната уметност.

„Објавувањето на „Boys Do Cry“ NFT го означува почетокот на нова ера во музичката индустрија и за прв пат евровизиска песна ќе биде објавена на блокчејн во исто време“, коментира Soundpickr.

Најмалку две групи корисници се очекува да покажат интерес за специјалната изведба – луѓе со искуство во крипто-технологиите и оние со интерес за музичката уметност. Со купување на „Boys Do Cry“ NFT, тие ќе можат да го поддржат уметникот и да го поддржат за неговата идна работа.

„Soundpickr силно верува во иднината на децентрализираната музичка индустрија, каде што помалку познати уметници можат да добијат нова шанса за настап“, рече Алекс Лопез, извршен директор на Soundpickr.

„Блокчејн технологијата и пишувањето песни во форма на NFT претставуваат нова можност за независни уметници со огромен талент, но кои ги немаат очекуваните можности за инвестирање“, додаде тој.