Facebook инвестираше повеќе од 13 милијарди долари во безбедносни мерки од 2016 година

4

Facebook објави дека инвестирале повеќе од 13 милијарди долари во безбедносни мерки од 2016 година, неколку дена откако Волстрит Журнал објави дека компанијата не успеала да ги поправи „штетните ефекти на платформата”.

Социјалниот медиум соопшти дека сега има 40.000 луѓе кои работат на безбедност, наспроти 10.000 луѓе пред пет години.

Facebook ги минимизираше негативните ефекти на апликацијата Инстаграм врз младите корисници и реагираше лошо на предупредувањата на вработените за начинот на кој платформата ја користат трговците со луѓе во земјите во развој, објави Волстрит Журнал минатата недела, повикувајќи се на стручен преглед на внатрешните документи на компанијата.

„Во минатото, не започнавме да се справуваме со безбедносните предизвици доволно рано во процесот на развој на производи. Но, ние фундаментално го сменивме тој пристап” соопштија од компанијата.

Facebook објави дека неговата технологија за вештачка интелигенција помогнала да се блокираат три милијарди лажни профили во првата половина од оваа година. Компанијата исто така отстрани повеќе од 20 милиони текстови со лажна содржина за Ковид-19 и вакцини.