Facebook не се справи со лажните вести за Ковид

11

Раководството на социјалната мрежа Facebook не успеа да се справи со критиките, дезинформациите и лажните вести за вакцините против коронавирус. Оваа проценка ја направија новинари од The Wall Street Journal, кои добија документи на компанијата.

Во март оваа година, извршниот директор на Facebook, Марк Закерберг објави дека компанијата започнала информативна програма дизајнирана да убеди најмалку 50 милиони луѓе да се вакцинираат против КОВИД-19. Во соопштението на компанијата беше објавено дека ќе се воведат алатки во три области: да се отстранат лажните вести за вакцини, да се обезбедат точните локации со пунктови за вакцинација, како и да се овозможи да закажете состанок со лекар. Како што е наведено од изданието, кампањата за промовирање на вакцинација требаше да биде „врвен приоритет“ на Facebook.

Според документите испратени анонимно до новинарите од весникот, 41% од коментарите на англиски јазик под публикации за вакцини ги критикувале и ги убедувале луѓето да престанат да се вакцинираат. Според проценките на експертите на социјалната мрежа, таквите коментари им биле прикажани на корисниците во просек по 775 милиони пати дневно.

Во јули, неуспехот на Facebook да се справи со дезинформациите и лажните вести за вакцинација предизвика критики од американскиот претседател Џо Бајден, кој истакна дека социјалните мрежи што овозможуваат ширење лажни информации за коронавирус и вакцини на нивните платформи, всушност убиваат луѓе.