Facebook развива „електронска кожа“

19

Facebook, кој неодамна беше преименуван во Meta, и Универзитетот Карнеги Мелон заеднички ќе развијат „електронска кожа чувствителна на допир“. Се чини дека проектот е во духот на т.н „метаверзум“.

Познат како ReSkin, материјалот има облик на растеглива и флексибилна еластомерна мембрана со дебелина од 2 до 3 mm со вградени магнетни микрочестички, пишува NewAtlas. Може да се вгради во елементи како роботски раце, протези или „паметни“ уреди за носење како ракавици, кои му овозможуваат на човекот да почувствува тоа, што друго лице го допира.

Кога мембраната е деформирана на некој начин, растојанието помеѓу магнетните честички се менува. Ова пак доведува до промена на магнетното поле на материјалот. Мал магнетометар – сместен под материјалот или некаде до него – ги мери овие варијации. Тие потоа се анализираат со алгоритми за да се одреди и применетата сила и каде точно е промената на мембраната.

За разлика од некои други синтетички „кожи“ кои се чувствителни на допир, материјалот ReSkin не вклучува или е поврзан со никакви електронски компоненти. Тоа значи дека е лесен и евтин за производство и лесен за замена – изабениот или оштетениот дел едноставно може да се одлепи и да се замени со нов без потреба од жици или калибрација.

Во досега спроведените тестови, ReSkin покажа дека може да ја открие и мери силата на дејствата како што се фрлање, грабање, лизгање и пукање. Покрај тоа, тој се покажува како доста издржлив, задржувајќи ја својата функционалност по повеќе од 50.000 интеракции. Покрај тоа, тој е многу чувствителен: има просторна „резолуција“ од 1 mm со 90% точност.