ФБИ тврди дека Северна Кореја стои зад големата кражба на криптовалути од минатиот месец

9

Американското Федерално биро за истраги (ФБИ) тврди дека Северна Кореја стои зад големиот грабеж на криптовалути од минатиот месец, кога беа изрударени дигитални валути во вредност од 620 милиони долари.

„Нашта истрага покажа дека за кражбата од 620 милиони долари пријавена на 29 март стои групата Лазарус и АПТ38, субјекти блиски до Северна Кореја”, се наведува во соопштението од ФБИ.

Според соопштението, Бирото заедно со американското Министерство за финансии и останатите владини партнери ќе продолжат да ги разоткриваат и да се борат против незаконските активности, вклучувајќи и кибер-криминал и копање критптовалути, преку кои се обезбедуваат средства за режимот во Пјонгјанг.

Со кражбата биле засегнати и играчите на онлајн играта „Екси инфинити”. Мета на крадците била т.н. „Мост програма” преку која на играчите им е овозможено да менуваат крипто-валути за друг вид дигитална валута.

За „Мост програмите” важи дека претставуваат потенцијален ризик во ИТ индустријата, оттаму што малку се знае за нивната безбедност во користењето.